AKTUELNO

Takozvani nacionalni muzej Kosova juče je saopštio da je više od 1.200 artefakta iz arheološke i etnografske zbirke Kosova uzeto krajem 1990-ih godina "za privremenu izložbu u Srbiji", sa obavezom da se vrate, ali da to nije učinjeno.

- Žao mi je što Srbija više od 20 godina nakon toga ilegalno čuva 1247 kosovskih predmeta u beogradskim muzejima. Ovo je očigledno kršenje prvobitnih sporazuma, UNESCO-ve konvencije o kulturnim dobrima i Ahtisarijevog plana. Danas smo zvanično zatražili povratak našeg kulturnog dobra - objavila je na tviteru ministarka kulture takozvanog Kosova.

Na ove provokacije odgovorili su delegacije Srbije pri Unesku, objavivši na tviteru da takozvano "Kosovo" nije ni država ni njegova članica@UNESCO i njegove konvencije!

- Member - država članica i država potpisnica Konvencije UNESCO-a iz 1970. godine, čuva i štiti kulturna dobra u potpunosti u skladu sa ovom konvencijom na svojoj teritoriji, uključujući i svoju Južnu provinciju # Kosovo i Metohiju - navela je delegacija Srbije pri Unesku.

#Kosovo

#unesco