AKTUELNO

Ljiljana Smajlović, kolumnistiknja "Nedeljnika" kaže da je izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana za NATO bombardovanje Jugoslavije važna moralna satisfakcija.

Meni jeste neka uteha što je to neko ko nije čekao da mu se završi mandat i da mu prođe karijera. On predstavlja moralni autoritet u toj zemlji i kada važeći predsednik kaže da je nešto bilo gore od zločina, on zapravo kaže da je to bilo i nezakonito. Ne znam da li to piše u njegovom pismu, ali nama su neke važne ustanove i u Velikoj Britaniji i Americi rekle da je bombarodvanje bilo nezakonito, ali legitimno - istakla je Smajlović.

Kako je dodala, ona bombardovanje smatra i nezakonitim i nelegitimnim.

- Ovo nije prvi put da neko kaže da je bombardovanje bilo nezakonito, ali imamo taj moralni i ljudski momenat - navela je Smajlović i dodala da on govori u ime velikog dela naroda.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić je podsetila da i 1999. godine Miloš Zeman nije bio zagovornik bombardovanja, ali je bio predsednik vlade i preglasali su ga. Za to, dodala je, nije bilo ni javno mnjenje u Čekoj.

Foto: TV Pink Printscreen

Već je godinama unazad Zeman, od kada je postao predsednik, govorio prvo da Češka nije trebalo da prizna nezavisnost Kosova i da nije trebalo da bude bombarodavanja, ali Vlada u Čekoj je mislila drugačije. Ovo što je Zeman rekao je muzika za naše uši. Prija posle toliko godina da neko kaže da je to bila greška. Nadam se da će još neko to reći, istakla je Grubješić.

Kako je dodala, možda će još nekome proraditi savest i reći šta stvarno misli.

#Ljiljana Smajlović

#Suzana Grubješić