AKTUELNO

Srpska liga snažno podržava čvrst stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju očuvanja teritrijalnog integriteta i suvereniteta naše države, koji podrazumeva poštovanje Rezolucije 1244 i odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik SL.

Đurđev je dodao da je predsednik Vučić na samitu u Sloveniji poslao jasnu poruku, kako liderima u regionu, tako i celokupnoj međunarodnoj zajednici, a posebno Briselu, Vašingtonu i predstavnicima kvazi države Kosovo, da nema menjanja granica i da je Kosovo i Metohija (KiM) uvek bilo i biće deo Srbije.

- Kao što je za Srbiju važno da se bori za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa, što je i pokazao predsednik Vučić na sastanku, kome su prisustvovali lideri Zapadnog Balkana, isto tako je i bitno da i druge zemlje, ne samo u regionu, već i šire uvažavaju odluke Saveta bezbednosti kao što to čini i Srbija, posebno po pitanju tačno utvrđenih i međunarodno priznatih granica – kaže Đurđev i dodaje:

- Treba podsetiti zemlje u regionu, ali i celokupnu međunarodnu javnost da je Badminterova arbitražna komisija, nakon raspada Jugoslavije, koji se desio u periodu od 1991. do 1992. godine, utvrdila da je od postojećih šest republika bivše SFRJ moguće stvaranje isključivo šest samostalnih država, što znači da ta odluka nije važila za pokrajine, i da je Srbija kao jedna od novonastalih zemalja međunarodno priznata, sa svoje dve pokrajine Vojvodinom i Kosovom i Metohijom, što znači da nema ni govora o formiranju jedne nove, odnosno sedme, državne tvorevine na srpskoj teritoriji.

#Aleksandar Đurđev