AKTUELNO

Hamas nastavlja sa ispaljivanjem brojnih raketa na gradove širom Izraela, a ako se situacija ne primiri, preti njena eskalacija koja će imati katastrofalne posledice, kažu sagovornici Pinka.

Ni osam dana od izbijanja oružanih sukoba između izraelskih vojnih snaga i palestinskog Hamasa, najjačih u istoriji, krvoproliću se ne nazire kraj. Ispaljeno je na hiljade raketa, broj žrtava raste, među mrtvima je više od 50 dece, a obe strane poručuju da nastavljaju operacije punom snagom.

Za sutra je sazvana vanredna konferencija saveta EU, najavljen je i sastanak islamskih nacija, a pomoć oko prekida vatre ponudile su juče i SAD.

Hamas nastavlja sa ispaljivanjem brojnih raketa na gradove širom Izraela, a poseduju oružje koje može da dosegne čak do Sinaja i Sirije, objašnjava za Pink Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun. Ističe da Hamas gađa neselektivno, i da ciljevi nisu samo vojni objekti, već i naseljena mesta i civili.

Foto: TV Pink Printscreen

- Razlika između broja poginulih u Izraelu i na teritoriji Gaze je samo u tome što su izraelske snage mnogo bolje organizovane, imaju sistem uzbunjivanja i tzv. Gvozdenu kupolu koja je oko 90 odsto uspešna u obaranju raketa – kaže Fogel.

Vojislav Lalić, bivši dopisnik Tanjuga iz Grčke i Turske, kaže da se još jednom pokazalo da je međunarodna zajednica u ovakvim sukobima nemoćna.

- Održane su tri hitne sednice SB UN. Učesnici nisu uspeli da usvoje ni saopštenje, a od njih se u najmanju ruku očekivalo da pokušaju da sve strane prisile na prekid vatre. Rešenje se, naravno, ne može naći preko noći – kaže Lalić za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da ovo nije najveći sukob u poslednje vreme u Izraelu, jer je najgori bio onaj iz 2014. kada je nastradalo više od 2.000 ljudi.

- U ovom sukobu nastradalo je oko 200 ljudi, ali ako međunarodna zajednica ne uradi ništa, preti da postane još gori i veći – kaže Lalić. Postoji i opasnost od građanskog rata, dodaje novinar, i ističe da međunarodna zajednica, pa i SAD, moraju pod hitno da reaguju.

Bliski istok je matriks sukoba i, ako želite da zapalite svet, kreće se od dve tačke – Balkana i Bliskog istoka, kaže prof. dr Darko Trifunović, direktor Insituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Palestinski narod je žrtva i moram da mu izrazim žaljenje. Oni bi seli i dogovorili se sa Izraelom koji je stalno bio u poziciji da se od nekoga brani, a branio se upravo od Irana, šiitske države koja podržava Hamas. Sada se pojavljuje i Erdogan koji bi da preuzme ulogu kalifa. Ne zaboravimo da je Erdogan pre dve godine u Sarajevu podigao 4 prsta kao znak muslimanskog bratstva, a ne zaboravite da su njegovi članovi bili oni koji su ovde ubijali našu decu – kaže Trifunović.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu u nastavku:

#Darko Trifunović

#Nenad Fogel

#Vojislav Lalić