AKTUELNO

General u penziji, prvi komandant 72. specijalne brigade Milorad Stupar kaže da je Vojska Srbije 1999. godine izašla na crtu najjačoj sili koja je do tada mobilisana u svetu, i da je posle odbrane zemlje planirana modernizacija vojske, ali da je tada krenulo njeno urušavanje.

- Taj izlazak na crtu je značajan po tom što je vojska verovala u svoju snagu i mogućnost da odbrani teritoriju Srbije i da nanese veliki gubitke NATO agresoru. Ta vojska je imala izvanredan moral. Posle 1999. godine planirana je modernizacija i otklanjanje nedostataka - rekao je Stupar.

Kako je dodao, umesto toga došlo je do snažnog urušavanja borbenih mogućnosti vojske u operacijii "Ćuran" kojim je lično rukovodio Boris Tadić sa ljudima koji su mu pomagali.

Foto: TV Pink Printscreen

Stupar je to ocenio ka veleizdaju.

- Nadam se da će doći dan kada će ljudi koji su razbili vojsku morati da odgovaraju. Radi se o urušavanju borbenih mogućnosti ratne vojske. Od 400 bataljona reorganizacijom smo došli do 100 - istakao je Stupar.

Potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan je naveo da je u tom procesu uništeno mnogo više naoružanja nego tokom bombordovanja.

- To je urađeno planski. Tri četvritine svega što je valjalo je uništeno, a neke vrste naoružanja su potpuno uništene, poput raketa Strela 2M - rekao je Karan i dodao da se govorilo da će to upotrebiti terorističke snage, a uništenje je plaćala američka ambasada.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, plan je bio da se oslabi odbrambena sposobnost Srbije, da bi država morala da prihvati svaku direktivu sa zapada.

Vojno-politički komentator Vlade Radulović je naveo da tenkovi T-55 koji su uništavani i prodavani u Srbiji, u nekim zemljama se i danas koriste kao osnovni borbeni tenkovi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mnogo se mistifikuje ta priča, nadam se će se napraviti popis ratne tehnike koja je uništena - rekao je Radulović i dodao da je činjenica da postoji jedan broj tenkova u "sivoj zoni".

#Srbija

#Vojska