AKTUELNO

Godišnji izveštaj Evropske komisije o progresu zemalja koje se nalaze u procesu proširenja EU biće objavljen sutra u Briselu.

Srbija će od Evropske komisije dobiti u najvećoj meri pozitivan izveštaj o napretku u prethodnoj godinji, saznaje Tanjug u Briselu. Najbolje ocenjeni elementi su ekonomsko upravljanje zemljom, reforma državne uprave, kao i konstruktivna uloga Srbije u saradnji u regionu.

Evropska komisija sačinila je pojedinačne godišnje izveštaje u kojima se prati i procenjuje politička i ekonomska situacija u državi, uklljučujući tu i ocenu sprovođenja reformi i moguće preporuke za dalje korake.

Evropska komisija bi trebalo i da ponovi stav da proces napretka u normalizacija odnosa Beograda i Prištine teče paralelno sa procesom ulaska u članstvo EU.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da će u ovogodišnji izveštaj Evropske komisije ući i ono na čemu već izvesno vreme inistiraju i zemlje članice, a to je neophodan kontinuirani napredak u primeni Akcionih planova za otvorena poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Pretpostavlja se da će poseban fokus, kao i ranijih godina, biti upravo na efikasnijoj reformi pravosuđa, smanjenju porostora za uticaj politike na sudije i tužioce, kao i na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istovremeno očekuje se da u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije ne bude većih promena kada je reč o stanju u oblasti medija i medijskih sloboda u Srbiji u odnosu na izveštaj iz prethodne godine. Poseban odeljak izveštaja odnosiće se na napredak Srbije u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, konkretno zaštite najugroženijih i diskriminisanih grupa.

Pred zvanično predstavljanje ovogodišnjeg izveštaja o napretku Srbije gotovo svi u Briselu očekuju da će zemlja od Evropske komisije dobiti pozitivne ocene u oblasti ekonomskh kriterijuma.

Očekuje se da će Komisija podržati do sada preduzete reforme u oblasti malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ali i pozvati nadležne u zemlji na dalji rad na sveobuhvatnom poboljšanju ekonomskih merila.

Srbija je od EU već dobila pohvale za svoj pristup kada je u pitanju rešavanje posledica migracione krize, što bi, zajedno sa pohvalama za konstruktivan pristup dobrosusedskim odnosima i uopšte odnosima u regionu, takođe moglo da se nađe u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija u godini za nama.

Predviđeno je da komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han sutra u 11:15 časova izveštaj prvo predstavi u Evropskom parlamentu u Briselu. Popodne istog dana u 14:30 komesar Han će se istim povodom obratiti medijima u sedištu Evropske komisije u Briselu.

I. P.

'