AKTUELNO

Narod u Crnoj Gori je oduvek cenio i poštovao Srbe iz drugih srpskih krajeva čije je prisustvo u Crnoj Gori posejalo njene najbolje plodove u svim poljima društvenog života i zato ne čudi što se raduje mogućnosti da novi mitropolit crnogorsko-primorski postane neko iz Šumadije, Srema ili Semberije – izjavio je narodni poslanik Bato Jugović, govoreći o predstojećem izboru naslednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Dovoljno je, smatra Jugović, pogledati dva najveća izdanka Crne Gore, slavnu dinastiju Petrović-Njegoša koja se doselila iz Bosne i Svetoga Vasilija Ostroškog koji je rođen u okolini Trebinja, da bi se videlo sa kolikim oduševljenjem su ih ljudi tamo prihvatili i proslavili. Ništa se nije promenilo ni do pre 100 godina, kada su Bokelji i drugi oduševljeno dočekali oslobodilačku vojsku Kraljevine Srbije, ali ni do danas, jer svi mi koji letujemo u Crnoj Gori ili u njoj imamo rođake, kumove i prijatelje znamo sa koliko ljubavi i srdačnosti nas uvek dočekaju – dodaje Jugović.

On je istakao da je gotovo pa tradicija u istoriji Srpske pravoslavne crkve da episkopi date eparhije budu iz nekog udaljenog kraja i da ih narod tamo ne samo prihvati, već kasnije i drži kao malo vode na dlanu. Tako je bilo sa Amfilohijem kada je bio episkop banatski, zatim Atanasijem koji je bio u Hercegovini a rodim je iz Valjeva, a tako je i danas sa npr. episkopom vranjskim Pahomijem koji je iz Teslića ili mitropolitom Beogradsko-karlovačkim koji je iz Šajkaške ili ako rođeni Čačanin iguman manastira Hilandar gospodin Metodije postane mitropolit Crnogorsko-primorski.

Takva osećanja u Crnoj Gori me posebno raduju, jer pokazuju da je osovina srpskog jedinstva na ovim prostorima bila i ostala Srpska pravoslavna crkva i da narod nije zaboravio amanet slavnog vojvode Marka Miljanova ,,da smo svi đeca jedne iste majke“ – zaključio je Jugović.

#Bratislav Jugović