AKTUELNO

Mandatarka nove vlade Ana Brnabić u narednim danima razgovaraće sa političkim akterima o sastavu nove vlade, ali je već sada izvesno da će, sudeći po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji joj je danas poverio mandat, da će njen kabinet imati dva resora više.

Vlada, koju će voditi prva žena premijer u Srbiji i prva premijerka na Balkanu, trebalo bi da bude izglasana pre 23. juna, odnosno inauguracije predsednika Republike, a za to je potrebno da većina od 250 poslanika svoj glas da Ani Brnabić i njenom kabinetu.

Kao jedno od novih ministarstava pominje se ono za ekologiju, a drugo je nepoznanica, kao i to da li će mandatarka ostati i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kostur vlade, kako je rekao šef države, ostaje isti. Značajnije učešće u vladi dobiće, kako je najavio Vučić, imati SPS.

Brnabić će, prema očekivanjima Vučića, da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a Ivica Dačić voditi suštinski politički deo.

Pročitajte još: Brnabić za AP: Za 3,4 dana u fokusu - rad

Budući premijer, rekao je, mora obezbediti dalje reforme, jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama.

Neophodno je, kaže Vučić, obezbediti i kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više nije zemlja koja vodi drugačiju politiku iz godine u godinu i menja se kako se to kome dopadne.

Foto: Tanjug AP

Brnabić je u prvoj izjavi za javnost zahvalila predsedniku Srbije na ukazanom poverenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom, ali i istaklada je svesna odgovrnosti koju preuzima.

-Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema gradanima koji ocekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života - istakla je Brnabić.

Kako je rekla, prihvatila je kandidaturu, kreće da radi na ekspozeu i sastavljanju Vlade.

-Lično ću se angažovati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno - poručila je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Vlada Srbije

#mandatar

'