AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Slavenije Borutom Pahorom.

Vučić je rekao da je sa predsednikom Slovenije imao duge razgovore u četiri oka što mu je veoma drago, a da su ključne teme bili bilateralni odnosi koji su poslednjih godina odlični sa Slovenijom, zatim EU integracije i regionalni procesi poput Brdo-Brioni koji su izuzetno važni.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Pahor boravi u radnoj poseti Srbiji. On je prvo razgovarao ''tet-a-tet'' sa Vučićem, a predviđeno je da se dvojica predsednika sastanu i sa članovima delegacija Srbije i Slovenije.

Vučić je rekao da su ključna tema razgovora bili regionalni procesi, pre svega predstojeći Samit "Brdo - Brioni", te da su pored regionalnih pitanja, razgovarali i o evropskim intehracijama Srbije i o bilateralnim odnosima.

-Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem EU putu - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da se izuzetno ceni uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je politika Srbije politika mira i stabilnosti u regionu.

Kako je predsednik Vučić rekao Srbija ima dobar ekonomski razvoj i za nas je kako dodaje da se posvetimo oblasti vladavine prava i da veruje da možemo da postignemo još bolje rezultate.

Foto: TV Pink Printscreen

-Očekujemo i održavanje 6. sednice Vlada Srbije i Slovenije - rekao je predsednik i dodao da su najviše govorili o regionalnim pitanjima.

On je kako kaže, upoznao Pahora sa pitanjima u regionu kao i na KiM.

-Verujem da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima. Naša pozicija nije laka, jasno je da po pitanju KiM imamo drugačije stavove, kao i 22 države članice - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija zalaže i želi da vodi dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela.

On je podvukao da mora da se dođe do kompromisnog rešenja, ali da je ''za tango potrebno dvoje''.

-Bili smo spremni u maju, u junu, uvek smo spremni, jer zamrznut konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik je naveo i da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana i da se smo se rado odazivali na pozive na Samit.

'Srbija na evropskom putu, podržava zdušno ceo region'

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da podržava sve druge na tom putu, kao i da nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije.

Vučić je rekao da Srbija snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora i davanje kandidature Albaniji i Severnoj Makedoniji, te da nikada nije imala ništa protiv, već je podržavala davanje vizne liberalizacije Prištini, kao i što podržava evropski put Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Foto: TV VESTI Printscreen

-Smatramo da je važno da brinemo svi zajedno o celom regionu, jer živimo zajedno u ovom regionu, jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa. Naravno uvek ćete imati pristup na osnovu napretka, ali nemamo ništa protiv da postoji značajniji geopolitički pristup prema Zapadnom Balkanu - rekao je on.

Na pitanje o odnosu prema EU, imajući u vidu da Srbija koristi kineske i ruske vakcine u borbi protiv pandemije, predsednik je istakao da ne postoje idealni odnosi, ali da je Srbija na evropskom putu, jer smatra da je on najbolji za našu zemlju.

Rekao je da je Srbija najpre dobila Fajzer vakcine, jer je sa Fajzerom napravljem prvi ugovor.

Tek potom, dodaje, stigle su kineske vakcine, koje smo dobili u najvećim količinama, a onda u približnom borju AstraZeneka i ruski Sputnjik V.

S tim u vezi on je pozvao slovenačke novinare u pratnji delegacije predsednika Boruta Pahora, ako se nisu vakcinisali, da se u Srbiji vakcinišu.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

-Ako niste vakcinisani imate švedski sto vakcina kod nas, da se vakcinište, da mi uzvratimo EU na podršci koju smo dobili prethodnih godina - rekao je predsednik.

Govoreći o kosovskom problemu, Vučić je rekao da Srbija za razliku od Slovenije ima drugačiji pogled na Kosovo i da to već 13 godina traje.

-Ovde je reč o brutalnom licemerju, a kad ste počeli da primenjujete princip promena granice? - zapitao je predsednik i podsetio da je bez odluke SB UN naša zemlja bombardovana i da je 2008. godine pomerena granica.

-Može, ne postoji promena granica, ali u skladu sa odlukom UN, to je ono na šta Srbija jedino pristaje - naglasio je predsednik.

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjasnio se danas za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbednost i stabilnost.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Pahor je, na konferenciji za štampu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazao da postoje aktuelno dve vrste zabrinjavajućeg umora - na jednoj strani umor o proširenja u EU, a na drugoj u mnogim zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i padu poverenja u evropsku perspektivu.„To nije u interesu EU ni građana na Zapadnom Balkanu.

Sa svežom strategijom koja bi istakla geopolitički pristup proširenja želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrže mir, bezbednost, stabilnost, podvukao je Pahor.

On je rekao da će naravno neki problemi ostali, ali smatra da će biti jednostavnije da se reše nakon ulaska u EU.

Pahor je rekao da bi neka pitanja, koja su osetljiva, bilateralna, mogla lakše da se reše ili bi postala nebitna, zajedničkim pristupanjem Uniji.Izrazio je nadu da će Brisel razumeti poruku Slovenije, koja početkom iduće godine predsedava Uniju.

-Ako pogledate kartu Evrope vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijsku sposobnost radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU, kao što bi bio sa Turskom - naglasio je on.

#Aleksandar Vučić

#Borut Pahor