AKTUELNO

Konferencija je održana u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić savazo je konferenciju na kojoj je saopštio svoju odluku, o tome ko će biti novi mandatar.

Vučić je istakao da je mandatar za sastav nove Vlade Ana Brnabić.

Foto: Tanjug

Obrazlažući odluku Vučić je rekao da ga je Brnabićeva uverila da ima podršku većine narodnih poslanika u Narodnoj Skupštini.

Vučić je rekao da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu povrerenja građana na izborima, imati značajniju uglogu u vladi.

Budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlja i dalje reforme.

U medijima se spekulisalo o tome ko bi mogao da dođe na ovo mesto, a najviše se pričalo upravo o Brnabićevoj.

Ana Brnabić je u aktuelnoj vladi ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Kandidat za premijera Srbije Ana Brnabić zahvalila je predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i istakla da joj je čast, ali i da je svesna odgovrnosti koju preuzima.

-Želim da zahvalim Predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom - rekla je Brnabić u prvoj izjavi za javnost nakon što je predsednik Srbije predložio za mandatara.

Ona je istakla da je čast služiti svojoj zemlji.

-Ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života - istakla je Brnabić.

Ona je rekla da je prihvatila kandidaturu koju je dobila od Predsednika Srbije i da kreće da radi na ekspozeu i sastavljanju Vlade.

-Važno je da se rad na projektima nastavi i ja sutra svakako idem u Vrnjačku Banju u ranije dogovorenu posetu. Idem da proverim kako funkcioniše sistem kojim smo povezali podatke šest državnih institucija koji omogućava da država bude servis građana - istakla je Brnabić.

Ona je ocenila da je to važan, reformski, kako je rekla, revolucionaran projekat za Srbiju i ona će sa timom u Vladi Srbije i svim državnim institucijama nastaviti da radi na reformisanju državne uprave.

- Započeti poslovi moraju da se završavaju, a ja sam poslednjih meseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana.

Lično ću se angažovati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno - poručila je Brnabić.

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Foto: Printscreen

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia - CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija. Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Dobitnica je priznanja „Biznis dama godine“ u kategoriji „Društveno odgovorno poslovanje“ za 2013. godinu.

Agencije: Prva žena i prva gej osoba na čelu Vlade Srbije

Svetske agencije prenele su pod oznakom "Hitno" da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao ministarku Anu Brnabić za premijerku Srbije i navele da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji i prva deklarisana gej osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

AFP navodi da je Ana Brnabić prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospela na tu poziciju.

Rojters je takođe konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

AP navodi da je Brnabićeva prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu srpske vlade.

Ružić: Predlaganje Brnabić promišljen, državnički potez

Potpredsednik SPS Branko Ružić izjavio je večeras da predlog predsednika Republike Aleksandra Vučića da mandatar za sastav nove Vlade bude dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, predstavlja duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.

Foto: Beta

-Potez koji pokazuje pre svega viziju, širokogrudost i prepoznavanje želje onih koji su vlasni da nose suverenitet ove zemlje, a to su građani i građanke Srbije - ocenio je Ružić u izjavi za javnost.

Ružić je naveo da je takođe ovo i epilog velike i zajedničke pobede SNS i SPS, dvojice predsednika Vučića i Dačića, i armije birača koji su dali jasnu poruku da žele politički stabilnu, ekonomski razvijenu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu i Srbiju evropskih vrednosti.

-Uveren sam da će Vlada Srbije pod dirigentskom palicom premijerke Brnabić nastaviti da se na uspešan način hvata u koštac sa svim izazovima na spoljnopolitičkom, unutrašnjepolitičkom, ekonomskom i socijalnom planu koji stoje pred nama", rekao je Ružić. On je istakao i da će SPS svoju državotvornost pokazati i dokazati kroz još predaniji i posvećeniji rad ministara koji će se naći u Kabinetu Ane Brnabić - saopšteno je iz SPS.

Mihajlovićeva: Vučičev izbor Ane Brnabić za mandatara u najboljem interesu Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je, povodom odluke da je novi mandatar Ana Brnabić, ta odluka u najboljem interesu Srbije.

Foto: Beta

-Smatram da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić doneta u najboljem interesu naše zemlje i njenih gradjana i nakon pažljivog sagledavanja svih okolnosti u kojima se nalazimo - navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da očekuje da će Ana Brnabić dobiti ubedljivu podršku poslanika u parlamentu i da će biti vodja tima koji će Srbiju i dalje da vodi ka Evropskoj uniji.

-Uverena sam da će novi mandatar uz podršku članova Vlade, ali i predsednika Srbije, nastaviti da vodi zemlju putem saradnje sa regionom, Evropom i čitavim svetom - rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je kazala da očekuje da će novi mandatar voditi Srbiju putem daljeg ekonomskog razvoja, ulaganja u infrastrukturu i nastavka započetih reformi u svim oblastima društva.

Klačar: Brnabić bez afera, važno i za demokratski proces.

Foto: Media Centar Beograd

Izbor Ane Brnabić za premijerku važan je iz dva ugla, prvi je što je ona neko ko nema nikakvu vrstu balasta, afera i skandala iza sebe, a drugi je činjenica da prvi put u istoriji Srbije imamo ženu na mestu premijera, rekao je izvršni direktor CESID-a, Bojan Klačar.

On je rekao da je izbor osobe koja pripada manjinskoj grupi u Srbiji i pritom je javno deklarisana nešto što ne treba zanemariti i što je važno imajući u vidu sveukupan razvoj demokratije.

-Govorimo o situaciji koju prvi put imamo u ovdašnjoj političkoj praksi. Zaista duboko verujem da osim onoga što ona zna, prvi put zapravo probijamo neku novu vrstu političke prakse da je premijer iz manje zastupljenog pola, jer u Srbiji uz sve napore ravnopravnost nije na zadovoljavajućem nivou - rekao je Klačar.

On smatra da su verovatno četiri glavna motiva kojima se Vučić u donošenju svoje odluke vodio.

-Prvi je bio potraga za osobom sa kojom može da sarađuje, drugi vođenje računa o tome koji premijer može da mu isporučuje određene 'proizvode' koje je on imao tokom svog mandata, treći je vođenje računa o tome da pronađe osobu koja nema izuzetno veliku političku težinu i četvrti, verovatno, određena vrsta nedostatka kadrova u samoj stranci -naveo je Klačar.

Klačar je rekao da je praksa koju je Aleksandar Vučić forsirao i u ranijim godinama, da na važne pozicije poziva ljude koji nemaju stranačku prošlost, sada nastavljena.

-On je sad odlučio da i mesto premijera ponudi nestranačkoj osobi i ja verujem da je to iz ugla svih građana u jednom dugoročnijem periodu veoma važna odluka - rekao je Klačar. On je rekao da očekuje da će vlada nastaviti sličan kurs kao i za vreme dok je na njenom čelu bio Vučić.

-Možemo promene da očekujemo u kreiranju političkog sadržaja, jer će se politikom pretpostavljam uglavnom baviti sam predsednik, dok će verovatno zbog kompetencija nove premijerke u njenom fokusu u većoj meri biti ekonomija, pre svega investicije kao i određeni socijalni programi. Vučić će se u većoj meri baviti unošenjem političkog sadržaja u politički sistem, bezbednosnim pitanjima, regionom i spoljnom politikom - naveo je Klačar.

Ključna politička moć biće, smatra, u predsedništvu, jer Aleksandar Vučić ima legitimitet koji vuče sa parlamentarnih i predsedničkih izbora. On je naveo da su izborom Aleksandra Vučić za predsednika dobijene promene u čitavom političkom životu i da se sada na neki način okrećemo polupredsedničkom sistemu.

-Međutim, dolaskom Ane Brnabić možemo očekivati dve promene u političkom životu. Prva je da ćemo imati osobu koja će dominantno i u punom mandatu verovatno da se bavi ekonomskim pitanjima, druga je što koliko god da Vučić bude dominantna figura očekujem da će doći do određene autonomije u radu izvršne vlasti - prognozira Klačar.

On dodaje da je verovatno očekivati da će nova premijerka da promeni određene ministre i možda uvede neke nove resore.

-Verujem da će vlada dobiti novu vrstu energije - zaključio je Klačar.

A.Joksimović: Izbor Brnabić za mandatara- rešenje koje smanjuje tenzije, obećava uspeh

Foto: Fonet

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je veceras da je odluka da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić važna za strateško opredeljenje članstva Srbije u EU, te da se raduje što je ta važna i odgovorna uloga ponuđena jednoj ženi.

-Brnabić je ministarka koja je u svom dosadašnjem radu pokazala mnogo agilnosti, stručnosti, umešnosti, a da pri tom nije izazivala oko sebe konflikte, tako da se čini da je ona osoba koja može nastaviti da u timskom radu vodi buduću vladu - rekla je Joksimović. Navodeći da je u ovom trenutku ta čast pripala nestranačkom kandidatu, ona je ocenila da će to smanjiti tenzije i u samoj koaliciji, ali i unutar stranaka koje tu koaliciju čine.

-Mislim da se išlo na jedno rešenje koje će najviše proizvesti potencijalnog uspeha, a nikako sukoba i konflikata kako unutar vlade, tako i u društvu, ali i u međunarodnoj zajednici - rekla je Joksimović. Ona je ponovila da je Brnabić u dosadašnjem radu pokazala visok ekspertski nivo i osobine koje nekog ko se bavi tako odgovornim funkcijama treba da krase.

Ipak, kako je rekla, ovo sada je izuzetno odgovorna pozicija na kojoj će Brnabić u narednom periodu imati mnogo muke i zadataka da se dokaže. Ona je ocenila i da je predsednik Aleksandar Vučić u svom govoru, kada je najavljivao mandatara, ukazao na nekoliko važnih strateških pravaca o kojima će buduća vlada morati da povede najviše računa. Kako je navela, to je pitanje međunarodne pozicije Srbije, ali i pitanje ekonomije kojim će se Brnabić najviše baviti.

-Mislim da se od Brnabić očekuje da se najviše bavi aspektom ekonomije u čemu, čini se, ima dosta iskustva - rekla je Joksimović dodajući da Brnabić ima dosta iskustva i sa stranim grantovima, ali i sa velikim projektima koji mogu doprineti jačanju srpske ekonomije. Prema njenim rečima, treći pravac je pitanje kontinuiteta vlasti.

-Čini mi se da će upravo njeno imenovanje izazvati najviše pozitivnih procena u međunarodnoj zajednici, ali i da će biti teško bilo kome u Srbiji da ovo rešenje napada na bilo koji način - rekla je Joksimović. Ona je istakla i da se lično raduje zbog toga što je tako važna i odgovorna uloga ponuđena jednoj ženi, te da misli da će i u tom kontekstu reakcije biti pozitivne.

-Imenovanje Brnabić za mandatara ne predstavlja suštinsko iznenađenje. Ono se nalazilo u paketu ponuđenih mogućnosti - predstavnika SNS-a, lidera SPS-a Ivice Dačića i nestranačkog kandidata - rekla je Joksimović.

Predsednik saveza ekonomista Vlahović: Odluka da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić dobra

Foto: Tanjug

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je izjavio večeras da je odluka da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić dobra i da mu je drago što je preovladao ekspertski, a ne politički izbor.

-Mislim da je to dobar izbor i drago mi je da je preovladao ekspertski u odnosu na politički izbor - rekao je Vlahović.

Kako je rekao, Brnabić ima dobru i zavidnu karijeru iza sebe i pokazala je vodeći Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mogu u kratkom roku da se postignu dobri rezultati.

-Očekujem da će ona svoje organizacione sposobnosti u punoj meri primeniti i vodeći novu Vladu Srbje i verujem da će ona svojim radom dati lični pečat radu nove vlade - naglasio je Vlahović.

Vučković: Brnabić će ojačati reformski deo vlade

Ekonomista i dosadašnji član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković izjavio je večeras da će Ana Brnabić, kao novi premijer, ojačati reformski deo Vlade.

-Nadamo se da će kao ekspert pojačati reformski deo Vlade i da će se reforme sprovoditi po planu - rekao je Vučković.

Vučković očekuje da će Brnabić prepoznati važne oblasti u daljim reformama, kao što su javna preduzeća, državna uprava i racionalizacija zaposlenih, s obzirom da već ima iskustvo u tome kao ministar državne uprave i lokalne samouprave pošto se time već bavila. On, takođe, očekuje naporan rad na terenu i konkretne rezultate.

U tom smislu je dobro što je ekspert na čelu Vlade - zaključio je Vučković, koga je NBS predložila za reizbor na mesto člana Fiskalnog saveta.

Stefanović: Vučićeve odluke u najboljem interesu Srbije

Foto: Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova i funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je večeras da potpuno podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i političke odluke koje donosi zato što je siguran da je to u najboljem interesu Srbije.

-Žao mi je što i neki iz Srpske napredne stranke vide samo svoje interese, ali apsolutna veaina elanova naše stranke zna da je Vučić taj koji nam je doneo rezultate i bez koga ne bi ostvarili ni blizu ovoga što smo postigli danas - rekao je Stefanović.

-Zbog toga ima svu moju podršku, a potpuno sam uveren i apsolutne većine, ne samo članova SNS-a, već i građana Srbije - istakao je Stefanović.

#Aleksandar Vučić

#Ana Brnabić

#Vlada Srbije

#mandatar

'