AKTUELNO

U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu i Metohiji u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je naveo da taj napad i jučerašnje kamenovanje crkve Svete Petke u Kosovskoj Vitini nisu izolovani incidenti već da je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove SPC na KiM.

Petković je naglasio da je incident u selu Dubrava ''kap koja je prelila čašu'' i da je to peti napad na imovinu porodice Pumpalović, a da je u istom danu kamenovana i crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini.

''To je jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na prostoru KiM. Posle samo nekoliko sati desio se najnoviji napad na porodične kuće Radoja i Milana Pumpalovića iz Dubrave '', rekao je Petković.

On je primetio da se mnogi ''prave naivni'' i pitaju zašto se Srbi ne vraćaju na KiM uz konstataciju da Priština nije obezbedila i ne obezbeđuje uslove za povratak Srba u južnu pokrajinu, kao i da je stopa povratka raseljenih na KiM najniža na svetu.

Petković je kazao da je drugi razlog u tome što se Srbi koji su se vratili zastrašuju i proteruju tako što im se pale i obijaju kuće i krade imovina.

Upozorio je da nije reč o izolovanim incidentima kao što to, kako kaže, obično predstavlja kosovska policija već da je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i na hramove SPC.

Petković je naglasio da treba zaustaviti takve incidente navodeći da je u poslednjih mesec i po obijeno i napadnuto 11 hramova i crkava na KiM i dodao da se incidenti dešavaju uglavnom u vreme velikih praznika da bi se, kako je ocenio, srpski narod na KiM dodatno onespokojio.

Ocenio je da politika nekažanjavanja od strane Prištine podstiče albanske ekstremiste da nastave da napađu Srbe, njihove kuće i hramove i da se albanski ekstremizam usmeren prema Srbima dodatno podgreva svakodnevnom ratnohuškačkom politikom iz Prištine i govorima protiv Beograda, srpskog naroda na KiM, dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

Petković je rekao da je šefa Misije OEBS na KiM Majkla Devenporta na današnjem sastanku upoznao sa najnovijim, ali i svim ranijim incidentima na KiM.

''Država najoštrije reaguje, uputili smo zvanične dopise ostalim međunarodnim misijama i institucijama, kao i Briselu jer konačno mora da se stane na kraj napadima na srpski narod na KiM'', poručio je Petković.

#Kosovo i Metohija

#Napad

#Petar Petković

#povratnici