AKTUELNO

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku rekla je da je sigurno da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom i podsetila je da je Kurti rekao da ne može da nastavi dijalog u maju, već krajem juna.

- 22. juna se sastaje Savet za opšte poslove koji bi trebalo da priča o proširenju na Zapadni Balkan pa bi visoki predstavnik želeo da pre tog sastanka bude nastavak dijaloga, ako je to moguće – rekla je Grubješić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kako sada stvari stoje ne možemo sigurno da kažemo da li će se nastaviti dijalog krajem juna – dodala je ona.

Govoreći o poglavljima i metodologiji pristupanja EU, Grubješić je objasnila da je ovo revidirana metodologija, nije nova, a da su sada poglavlja definisana u klastere.

- Iskreno se nadam da ćemo krajem juna moći da otvorimo bar jedan taj klaster, ali napredak i otvaranje će zavisiti i od napretka u dijalogu i od vladavine prava, dakle ista meta isto odstojanje, ali ta nova metodologija bi trebalo da unese novu dinamiku u proces da sve ide brže, da ne ide jedno, po jedno poglavlje, već čitav klaster – naglašava ona.

Šef dopisništva austrijske televizije ORF Kristijan Versic rekao je da ne misli da u Prištini postoje veliki problemi da se pripremi za dijalog, ali da verovatno kod kosovskih Albanaca postoje pitanja kako se vode ti pregovori, posle formiranja nove Vlade.

Foto: TV Pink Printscreen

#Dijalog

#EU

#pristupanje