AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su srpski i ruski narod uvek bili na pravoj strani i da tu činjenicu niko ne može da ospori i promeni, ma koliko se neki trudili da izvrše reviziju istorije.

„Mogu da pokušavaju da promene istoriju koliko god hoće puta, ali tu jednostavnu činjenicu da su Srbi i Rusi uvek bili na pravoj strani sveta ne mogu da promene i nikada neće moći. Naši preci su nas stavili na pobedničku stranu i mi sa te strane da odemo nećemo“, rekao je ministar Vulin, koji je u sklopu obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, položio venac na spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike u Beogradu.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Ministar je istakao da decenijama unazad pokušava da se obavi revizija rezultata Drugog svetskog rata, da su razbijene i uništene zemlje koje su bile pobednice, da su se poražene zemlje ujedinile.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Decenijama već pokušavaju da nam dokažu i objasne kako smo suviše mali da budemo samostalni i nezavisni. Decenijama pokušavaju da nam objasne kako treba da slušamo i da kao 1941. treba da pognemo glavu pred moćnijim i brojnijim od sebe. Decenijama pokušavaju i decenijama nisu uspeli i neće“, poručio je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Srpski narod, kako je istakao, uvek je na pravoj strani i ima pravo da govori glasno, a da treba da ćute oni veliki i moćni koji su dolazili u ovaj grad tenkovima da nas cepaju, kidaju, komadaju.

 „Neka ćute oni, mi imamo pravo da govorimo. Srpski narod je svoju slobodu izborio, mi nemačke tenkove nikada nismo čekali raširenih ruku, a ima drugih naroda i na Balkanu koji su stajali mirno pred okupatorom i koji su smatrali da su deo tog novog velikog poretka“, rekao je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Dodao je da tih naroda ima, i da oni treba da ćute ili da se barem postide kada govore o antifašističkoj pobedi, jer to nije njihova pobeda.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Ovaj veliki praznik je naš praznik. Mi smo uvek bili na pravoj strani i jesmo na pravoj strani. Veliki moćniji su umeli da pogreše u izborima kada je istorija bila u pitanju, veliki i moćniji od nas su umeli da stanu na stranu zla. Srpski i ruski narod nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta“, zaključio je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Vence na spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike u Beogradu, pored ministra Vulina položili su i ministar bez protfelja i predsednik Fondacije „Besmrtni puk“ Nenad Popović, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktorka Ruskog doma u Beogradu Jevgenija Baranova.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, slavi se u znak sećanja na dan kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.