AKTUELNO

Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić ističe da je cilj Srbije saradnja sa Hrvatskom, koja će ići napred, a ne vraćanje na teme iz prošlosti.

Dačić nazivanje Hrvatske i Albanije "braćom po oružju", komentariše kao istorijsku činjenicu iz Prvog i Drugog svestkog rata, ali dodaje da ga čudi što saveznice, koje su takođe bile napadane pored Srba, na te izjave ćute.

- Oni nastavljaju jednu takvu politiku, po svim temama i generalno su počeli u poslednje vreme u poslednje vreme da se sa Albancima zovu braća po oružju. To je tačno istorijski, i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Oni su sa tim oružjem pucali ne samo po Srbima, nego i po saveznicima, Francuskoj, Velikoj Britaniji i ostalima. Zato me čudi da te sredine ćute na takve izjave, naročito ako se zna da su to bile nezavisna država Hrvatska i Velika Albanija, koje su formirane za vreme nacističke Nemačke - rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić dodaje da je Srbija, zarad mira na KiM, već deset godina u konsultacijama sa KFOR-om. On ističe da se pominjanje vojne baze na KiM, koju najavljuje Hrvatska, graniči sa naučkom fantastikom.

- I ta najava vojne baze na KiM se graniči sa naučnom fantastikom. Niti je Hrvatska neka velika vojna sila, niti postoje pravne mogućnosti, ukoliko bi se gledala Rezolucija 1244, tako da ta tema će svakako biti tema o kojoj će se raspravljati u Savetu bezbednosti UN, ako uopšte ima trunke istine u tome da će oni poći tim putem. Bezbednost na KiM je u rukama KFOR-a. Rusija je izašla iz toga, jer nije htela da bude pod rukom NATO-a, a mi smo u skladu sa tim, čitavih 10 godina u konsultaciji sa KFOR-om, da bi se obezbedio mir na KiM - objasnio je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić potvrđuje reči predsednika Aleksandra Vučića, te ističe da Srbija želi saradnju sa Hrvatskom, koja će ići ka napred, umesto da se dijalog zasniva na temama koje se vezuju za prošlost.

- Složiću se sa predsednikom Vučićem, mi ne odgovaramo na ove napade i antisrpske konotacije svih tih poteza, da ne bi dolivali ulje na vatru, ali mislim da se oko toga mora istaći oštar i principijalan stav. Mi želimo saradnju sa Hrvatskom, i želimo da otvorimo teme koje nas vuku napred, a ne da se stalno vraćamo na prošlost - podvukao je Dačić.