AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je sinoć u Rabatu da Srbija pozdravlja podršku Maroka, koji odoleva pritiscima da prizna navodnu nezavisnost Kosova, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i razgovore koje se vode u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Selaković je, na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa kolegom iz Maroka, istakao da je potvrđeno da dve zemlje neguju bilateralne veze zasnovane na poštovanju, reciprocitetu naših interesa i vrednosti.

Foto: MSP

-To je preduslov za otvoreni dijalog Srbije i Maroka - rekao je Selaković i zahvalio šefu diplomatije Maroka što ga je pozvao u posetu toj kraljevini, zemlji koja je, ističe, istorijski i kulturno izvanredna i prijateljski nastrojena prema Sbriji.

Selaković je naveo i da dele mišljenje da kvalitet našeg političkog dijaloga mora biti obeležen i dobrom ekonomskom saradnjom, kao i približavanjem dva naroda.

-Srbija kao zemlja koja se brine o svakom građaninu, preduzela je adekvatne mere u cilju zastsite svoje ekonomije protiv posledice zdravstvene krize. Naša ekonomija je solidna, a imamo i mnogo stranih investicija. Nadam se da će marokanski investitori prepoznati potencijal srpske ekomomije, koja je prošla značajne reforme uz fiskalnu konsolidaciju - rekao je Selaković.

Foto: MSP

Dodao je da će ekonomske teme o kojima su razgovarali biti detaljno razmatrane tokom sledećeg sastanka Međudržavne komisije ekonomske saradnje Srbije i Maroka, te da će se razmatrati i razvoj saradnje u oblasti turizma, tekstilne industrije, farmacije, poljoprivredno prehrambene i drugim oblastima.

Selaković je naveo i da Srbija može da ponudi razmenu iskustava u borbi protiv pandemije kovida19, budući da je prošla kroz važno iskustvo u procesu imunizacije građana i spremna je to da podeli sa marokanskim vlastima.

Selaković je pohvalio i borbu marokanske vlade protiv kovida 19, kao i proces imunizacije.

-Naš zajednickci interes je da nastavimo sa razvojem saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, gde postoje dobre osnove. Srbija i Maroko dele važne interse koje treba pretočiti u konkretna dela - rekao je Selaković.

On je svog kolegu pozvao u posetu Srbiji.

-Nadam se da ću moći biti domaćin vašoj poseti Srbiji. Ta poseta bi nam omogućila da još dalje produbimo naše odnose i saradnju, koja se zasniva na međusobnom poverenju - rekao je Selaković.

#Nikola Selaković