AKTUELNO

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je reagovao na intervju predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića za agenciju Beta i ocenio da njegova ocena da Srbija zaostaje u privrednom rastu nema realno utemeljenje, pošto je naša zemlja jedna od najuspešnijih ekonomija u Evropi, kao i da je pokazala da je otporna na šokove izazvane pandemijom virusa korona.

Mali je napomenuo da je opšta karakteristika fiskalanih saveta kao nezavisnih tela širom Evrope prisustvo opreznosti i određene doze konzervativizma u javnim nastupima i analizama, ali da Fiskalni savet Srbije na čelu sa gospodinom Petrovićem već duže vreme u svojim analizama prevazilazi uobičajne okvire konzervativizma, te stavovima, više političkog nego ekonomskog karaktera, pokušava da umanji dostignuća koja Srbija postiže poslednjih godina. 

„Gotovo po pravilu Fiskalni savet je taj koji redovno potcenjuje stope privrednog rasta Srbije. Podsetimo se samo da je za 2020. godinu Fiskalni savet procenjivao da će pad BDP-a iznositi 3 odsto, dok je Srbija sa padom BDP-a od svega 1 odsto zabeležila jedan od najboljih rezultata u Evropi. Takođe, i za 2021. godinu prvobitna procena rasta Fiskalnog saveta iznosila je 4 odsto, a čak i MMF ima veći projektovani rast od 5 procenata. Pri tome, rezultati iz prvog tromesečja 2021. godine su ohrabrujući, s obzirom da će rast BDP-a biti veći od 1 odsto, iako smo u prvom kvartalu projektovali negativnu stopu rasta (-1,3 odsto), a koji je podrazumevao godišnju putanju BDP-a od 6 procenata. Dakle, netačne su tvrdnje Fiskalnog saveta da podaci s početka 2021. godine idu u prilog projekciji godišnjeg rasta BDP od 4 odsto, već naprotiv, tekući trendovi u svim privrednim sektorima pokazuju da postoji više razloga za optimizam u pogledu revidiranja Vladine projektovane stope rasta BDP-a naviše“ - napomenuo je Mali.