AKTUELNO

Da bi Ramuš Haradinaj bilo šta promenio u tzv. ustavu Kosova potrebna je većina srpskih glasova, tako da od toga nema ništa, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije.

Komentarišući nove pretnje Ramuša Haradinaja da želi da se Kosovo ujedini sa Albanijom ako mu ne bude dozvoljeno da se pridruži Ujedinjenim nacijama i NATO, Beriša je rekao da Kurti ne želi da nastavi dijalog, dodajući da kada bi se svi dosadašnji sporazumi poštovali ne bi ni bilo potrebe za dalje pregovore.

"Opozicija Kosova je sada u rasulu, na izborima su doživeli katastrofalni rezultat. Haradinaj ništa neće menjati, jer mu sam ustav Kosova to ne dozvoljava. Da bi ga promenio potrebna je većina srpskih glasova, tako da od toga nema ništa", rekao je Beriša.

Kako kaže, Ramuš će koristiti svaku priliku da izađe sa ovakvim tezama, i dodaje da sam ustav Kosova ne dozvoljava pripajanje sa drugom republikom ili državom.

"To je stara želja, ali nije moguća po mnogim osnovama. Oni se vrte u krug i zamajavaju ljude", rekao je Beriša.

Kako kaže, njima najviše smeta dobar odnos Rame i Vučića.

Foto: TV Pink Printscreen

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije, rekao je da ovo nije prvi put da Haradinaj izlazi sa takvim izjavama. Dodaje da je i Kurti godinama unazad govorio da je njegova želja da se Kosovo ujedinji sa Albanijom.

"To je jedna tendencija njihovih priča, priča koje plasiraju", rekao je Anđelković.

Kako kaže, ta priča o stvaranju Velike Albanije sada traje odavno, a sada je, dodaje ona u vezi sa pozicijom Kosova koja sebe sa ovakvom retorikom dovodi sebe u samoizolaciju.

"Tamo se ništa već godinama ne dešava po pitanju njihove nezavisnosti, a sa druge strane mnoge zemlje su povukle priznanja, proces je krenuo u drugom smeru. Nemaju većinu zemalja za međunarodne institucije. Sada moraju nešto da ponude svojim građanima, traže neko rešenje i to im je trenutno jedino što mogu da vide kao eventualni izlaz", rekao je Anđelković.

#Demo Beriša

#Zoran Anđelković