AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sednici Odbora za evropske integracije, na kojoj je razmatrana rezolucija Evropskog parlamenta o izveštajima o Srbiji iz 2019. i 2020. godine, da ima nekih materijalnih neistina u tim izveštajima poput kritike koja se odnosila na vakcinaciju u Srbiji.

Dačić je ukazao da u tekstu rezolucije, na primer, piše da je u Srbiji vakcinacija loše organizovana, kao i borba protiv kovida, dok svi svetski mediji, kako napominje, hvale Srbiju u tom smislu, pa čak mnogi iz Evrope i dolaze u našu zemlju da se vakcinišu.

"Ocene u vezi sa vanrednim stanjem su prilično konfuzne, pa i netačne. Vanredno stanje je uvedeno zbog pandemije i taj proces je urađen po Ustavu Srbije", rekao je Dačić na sednici kojoj je onlajn prisustvovao i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.
Dačić je dodao i da u izveštaju postoji stav da je problematično to što se skupština dugo nije sastajala od proglašenja izbornih rezultata, navodeći da postoji jasna procedura koja se odnosi na izbor nove vlade i ocenjuje da je u tom smislu sve ispoštovano.

"Nije uopšte problem da se iznose kritike ili ne, samo je bitno da razdvojimo šta predstavlja kritičko mišljenje, a šta su neke materijalne neistine koje se izriču u pojedinim temama", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da je rezolucija od nacrta do konačnog teksta pretrpela dosta izmena i da je na nju uloženo više od 400 amandmana tako da je na kraju dobijen tekst koji se u bitnim ocenama razlikuje od prvobitnog predloga.

Dobro je, rekao je Dačić, to što je EP u značajnom delu svoje rezolucije konstatovao napredak reformi u Srbiji posebno u delu ekonomskog razvoja, regionalne saradnje, dijaloga sa Prištinom, položaja nacionalnih manjaina.

"Reč je o oblastima koje su od ogromnog značaja za ukupan proces evropskih integracija, ali i za punu reformu našeg društva. Možemo biti zadovoljni konstatacijom EP da se u tim oblastima u Srbiji mnogo radi i brzo napreduje", rekao je Dačić.

On je poručio da je važno da se prati realno stanje u Srbiji i da je Narodna skupština otvorena za razgovore.

Kaže i da mu nisu jasne kritike koje su se odnosile na spuštanje cenzusa sa pet na tri odsti, podsetivši da je opozicija još početkom 90-tih tražila niži cenzus, kao i na to da su se u okviru međustranačkog dijaloga menjali još neki zakoni u izbornoj godini.

"Svrha toga je bila da se olakša ulazak u parlament što većem broju političkih opcija. Takođe, dobro je što je EP izrazio žaljenje zbog odluke opozicije koja je odlučila da bojkotuje izbore. To je veoma važan stav da je to bila loša odluka tih stranaka", napomenuo je Dačić.

Dačić je kazao da sve što je rekao to nije učinio u lošoj nameri već više kao poziv da postoji još bolji dijalog sa EP.

"Ovom sednicom Odbora za evropske integracije utiremo put korisnoj demokratskoj praksi. Siguran sam da će ovakav način rada pozitivno uticati na naš ukupan proces pristupanja EU", ocenio je Dačić.

#Evropski Parlament

#Ivica Dačić

#Rezolucija