AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas u Petrinji, u Republici Hrvatskoj, s ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom i predsednikom Saveta Srpskog nacionalnog veća Miloradom Pupovcem, povodom isporuke građevinskog materijala koji je obezbedila Pokrajina Vojvodina porodicama postradalim u zemljotresu.

„Razgovarali smo danas o pitanjima važnim za razvoj naših odnosa, kao i o pomoći koju ćemo uputiti za rekonstrukciju jednog objekta javne namene u ovoj opštini. Želimo da radimo na tome da naši ukupni odnosi budu okrenuti ka budućnosti, a manje ka prošlosti“, izjavio je predsednik Mirović.

Na današnjem sastanku sagovornici su se saglasili da postoje brojne mogućnosti za saradnju, s akcentom na privredi, prekograničnim projektima i projektima finansiranim iz fondova Evropske unije.

„Hvala Republici Srbiji na donaciji i predsedniku Miroviću na iskazanoj želji da Pokrajinska vlada obnovi objekat javne namene u opštini Petrinja“, kazao je ministar Grlić Radman ocenivši današnji sastanak kao veoma dobar.

Predsednik Saveta Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac rekao je da je pomoć koju je uputila Republika Srbija za saniranje posledica zemljotresa, u ukupnom iznosu od dva miliona evra veoma značajna.

„Tako će se lakše zadovoljiti potrebe ljudi, a to je istovremeno i znak da se u ovoj velikoj nevolji pokazuje solidarnost“, naglasio je Pupovac.

Tokom današnje posete Republici Hrvatskoj, u mestu Begovići, predsednik Mirović obišao je sedam porodica čija su domaćinstva oštećena u zemljotresu, uručiviši im ugovore za obezbeđivanje građevinskog materijala.

Mirović je posetio i Hram Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji, koji je više puta rušen i čiju je obnovu pomogla Pokrajinska vlada.

Poseti su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Goran Kaurić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

#Igor Mirović