AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je odlazak slikara i vajara Miloša Šobajića nenadoknadiv je gubitak za umetnost i slikarstvo, za srpsku kulturu, i čitavo srpsko društvo.

"Tokom svoje dugogodišnje, izuzetno bogate i uspešne internacionalne karijere, Miloš Šobajić je na majstorski način umeo da predstavi sve tanane niti i emocije čoveka kao aktera jednog istoriciteta i svedočanstvo jednog vremena, ali istovremeno i univerzalne vrednosti čovečnosti, ljudske prirode, slobode. Čoveka u vremenu i vreme u čoveku. Zato će Šobajićev rad i dela nastaviti da žive, navela je Ana Brnabić u telegramu saučešća.

Ona je ukazala i da Šobajić, "pored raskošnog talenta, marljivog duha, majstorskog zanata i osetljivosti za svet oko i unutar sebe, nije zaboravljao ono najvažnije - mlade generacije".

"Svojim mladalačkim duhom i poletom, marljivim radom i predanošću umetnosti, Šobajić je uticao na brojne generacije mladih umetnika, kojima je preneo najvažnije tajne i ispravne vrednosti. Čovek koji nije zazirao da se javno založi za svoje kolege i mlade generacije umetnika, da se svojim imenom i autoritetom izbori za njihovo mesto pod suncem", istakla je premijerka.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, brojnim kolegama i prijateljima našeg velikog umetnika čije će ime zauvek ostati upisano u istoriji našeg naroda", navodi u telegramu saučešća Ana Brnabić.

#Ana Brnabić