AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija želi najbolje moguće odnose sa Bošnjacima i Hrvatima, kao i da mu ne pada na pamet da razmišlja o sukobima i ratovima. Kada je reč o izgradnji auto-puta do Bijeljine, Srbija će uložiti 100 miliona evra i samim tim pomoći Republici Srpskoj koja neće morati da se zadružuje.

Posetu Banjaluci predsednik Vučić počeo je sastankom sa predsedavajućim i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

U delegaciji Republike Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je zahvalnost što je danas u Banjaluci, a zatim rekao kako je sa domaćinima pričao o saradnji Republike Srbije i Republike Srpske.

Vučić je izjavio da je Bosna i Hercegovina za Srbiju treća izvozna destinacija i ukupno sedmi trgovinski partner i da je za Srbiju važno da čuvajući mir i stabilnost razvija ekonomiju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Zadovoljan sam što sam danas ovde. Razgovaramo s našim domaćinima o saradnji između Srbije i Srpske, na kraju krajeva i Srbije i BiH. Bosna i Hercegovina je za Srbiju treća izvozna destinacija. Ukupno, trgovinski partner broj 7. Dakle, veoma važan partner za nas je Bosna i Hercegovina i verujem da trgovinska razmena u 2021. može da bude značajno veća nego u 2020. godini. Verujem da su 2021. i 2022. godine rasta i napretka. Za nas je važno čuvajući mir i stabilnost, da razvijemo naše ekonomije i da ljudi koji žive i u Srpskoj i u Srbiji vide da će njihova deca moći da opstanu na ognjištima, da će imati budućnost i da ne budu u brigama koje smo imali pre 30 godina, već da znamo da je mir naša budućnost i da je zajednički rad naša budućnost - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada je reč o izgrađni auto-puta do Bijeljine, Vučić smatra da ćemo tako pružiti značajnu podršku građanima Republike Srpske. Dodaje i da je izgradnja aerodroma u Trebinju veoma važna stvar u koju će naša zemlja uložiti novac.

Po našoj računici, vrednost tog projekta je između 98 i 100 miliona evra. Srbija će direktno da uloži između 73 i 75 miliona. Naravno, to nije kraj naših troškova, imajući u vidu da treba razvijati taj aerodrom i da ćete prve tri godine biti u minusu - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučic je, u svom obraćanju novinarima, ukazao i na činjenicu da su posle Drugog svetskog rata uvek Srbi u BiH i Srbiji ostajali bez međusobnih komunikacija, kao, dodaje, da je neko želeo da napravi neprobojni zid na Drini.

Ono što je za nas takođe veoma važno, to je infrastruktura. Nemamo nijedan auto-put, dobru prugu koja nas je spajala... Danas smo razgovarali o onome što je od velikog značaja za građane Republike Srpke, mi smo se usaglasili i mislimo da pružimo značajnu podršku građanima Republike Srpske s auto-putem do Bijeljine. Ukupna procenjenost radova je 136 miliona evra, Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona evra. Srbija će platiti kompletnu izgradnju mosta kod Rače preko Save. Reč je o velikom novcu, to znači da Republika Srpska neće morati da brine i da se zadužuje. To će značiti bližu vezu. Ostaje da se izgradi i put Bijeljina-Vukosavlje-Doboj. Takođe ostaje i da se izgradi putna komunikacija izmedu Bijeljine i Tuzle i Tuzle i Sarajeva - rekao je Vučić.
Nikome nije lako tokom korone. Ja sam juče imao razgovor sa MMF-om, i mi im dođemo kao uspešan đak, uspevamo da držimo stopu javnog duga ispod 60 odsto, ali da beležimo najveći rast. To možemo jer imamo ubedljivo najviše direktne strane investicije. Po tom pitanju nije se lako boriti sa Srbijom - kaže Vučić.

Vučić je naglasio i da je veoma važna i saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u kojoj su, kaže, u prethodna dva, tri meseca, postignuti značajni rezultati, ali koji mogu da budu i neuporedivo bolji.

U borbi protiv organizovanog kriminala postignuti su značajni rezultati - dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara i osvrćući se na izjave Bakira Izetbegovića, Dodik je rekao da je rat neprihvatljiv i da svako ko računa na rat ne računa na Republiku Srpsku.

Izetbegović misli da se mirom ne može ništa postići. Ja ne delim s njim nikakve vrednosti, ne deli ni Bosnu i Hercegovinu - rekao je Dodik.
Sarajevo mora da ozdravi, ono je po političkom pogledu je potpuno bolesno. BiH nije samo Baščaršija - smatra Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose sa Bošnjacima i Hrvatima, ne samo Srbima, i ne pada mu napamet da razmišlja o sukobima i ratovima.

Što se Srbije tiče, ona želi najbolje odnose sa Bošnjacima i Hrvatima. Ne pada nam na pamet da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave koje idu u tom smeru odgovorne - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se saradnja odvija onako kako treba, te da se to pravo odvija onako kako je propisano Dejtonskim sporazumom.

Uz svu zahvanost Srbiji i predsedniku Vučiću, ovo je naš najbolji period, zahvaljujući predsedniku i njegovom timu Republike Srpske može da se pohvali projektima u svakoj opštini - rekao je Dodik dodajući da je on predsednika Srbije uputio i o situaciju u BiH.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je zahvalnost Srbiji što je uvek bila u teškim vremenima uz Republiku Srpsku. Cvijanović je istakla i da su razgovarali o svim strateškim stvarima i projektima, a među prvima je izgradnja auto-puta Banjaluka-Beograd, dok je drugi projekat izgradnja aerodroma u Trebinju.

Foto: TV Pink Printscreen

Hvala Srbiji što je bila uz Republiku Srpsku u svim teškim vremenima, isto tako i sada u vreme koronavirusa. Mi smo danas razgovarali o projektima koje smo već zacrtali kao strateški, među prioritetima je izgradnja auto-puta Banjaluka-Beograd, druga važna stvar je da se izgradio aerodrom u Trebinju. Srbija ide putem razvoja i mi želimo da tim putem idu i naši građani - rekla je Željka Cvijanović.