AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro je osudila obijanje ulaznih vrata na Osnovnoj školi „Branko Radičević" u opštini Obilić i zatražila hitnu reakciju nadležnih organa i kaznu za počinitelje tog incidenta.

Kancelarija je takođe uputila apel međunarodnim snagama u južnoj pokrajini da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i osiguraju miran život našem narodu.

"Na današnji dan, osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kada bi već uveliko trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština koja bi donela stabilniji i mirniji život našem narodu na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske imovine, mi smo svedoci grube demonstracije netrpeljivosti prema svemu što je srpsko", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Foto: Kosovo Online

Podsećaju da je lista demoliranih objekata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji samo od početka godine predugačka i da se, nakon crkava i zdravstvenih ustanova, sada na meti albanskih ektremista našla i obrazovna ustanova.

Kancelarija navodi da su u nedelju obijena ulazna vrata na Osnovnoj školi "Branko Radičević" u opštini Obilić. Razbijeno staklo je primetio domar škole i obavestio o tome nadležne, a za sada nije poznato da li je nešto ukradeno.

Incident je uznemirio učenike i osoblje škole, ali i druge meštane opštine. Ova škola često je bila na meti napada. Obijena je i pljačkana više od dvadeset puta od 1999. godine, a tokom martovskog pogroma 2004. potpuno je demolirana.

"Posebna ironija leži u tome što se u neposrednoj blizini te škole nalazi policijska stanica" poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković