AKTUELNO

Za žitelje sela Rudna Glava reklo bi se da dolaze bolji dani.

Za žitelje sela Rudna Glava ali i ostale u Opštini Majanpek reklo bi se da dolaze bolji dani. Najave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prilikom nedavnog boravka u ovom selu koje je odabrao za imunizaciju protiv koronavirusa, da će država pokušati da dovede potencijalne investitore kako bi se ovaj deo Istočne Srbije oživeo , počele su da se obistinjuju.

Pogon Kompanije “Jumko” iz Vranja biće sagrađen u centru Rudne Glave, a kako je Vučić najavio, priliku da dobije posao imaće oko stotinu žena iz ovog kraja.

Nakon što je direktor Branislav Trajković odmah posetio Rudnu Glavu i sa predstavnicima Mesne zajednice i lokalne samouprave Majdanpek obavio razgovore oko preduzimanja daljih koraka na realizaciji otvaranja fabrike i pronalaženja najboljeg rešenja za buduću lokaciju, od prvobitne zamisli da to bude već izgrađen objekat u privatnom vlasništvu jednog meštanina, brzo se odustalo.

Zbog svih neophodnih zakonskih procedura koje moraju da se ispoštuju i da se isprate kako bi fabrika mogla da bude u funkciji, sagledavajući sve raspoložive mogućnosti, došlo se ipak do najboljeg rešenja. Da se krene sa izgradnjom i podizanjem novog objekta po svim propisanim standardima.

Odlučeno je da to bude na površini koja za to odgovara u blizini centru sela, koja je u vlasništvu države, a data na korišćenje Mesnoj zajednici Rudna Glava. Trenutno su započeti zemljani radovi za postavljanje temelja buduće fabrike.

– Budući proizvodni objekat biće ukupne površine 900 metara kvadratnih. Predsednik Vučić je svoje obećanje ispunio. Na nama ostaje da sada sve to i realizujemo uz poštovanje svih propisa i pomoć nadležnih institucija. Vrlo ozbiljno smo shvatili i već krenuli sa radovima na gradnji novog objekta i nadanja su za sada da ćemo uspeti da ga zavšimo do Vidovdana kako je i najavljeno – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Rudna Glava Stanimir Balanović.

Raspisan je i konkurs i svakodnevno se primaju prijave zainteresovanih radnica.

– Nadamo se da ćemo već posle 20. aprila znati shodno stručnoj spremi tačno ko ispunjava predviđene uslove po konkursu – ističe Balanović i napominje da će u pogon kompanije u Vranju otići desetak novoprimljenih radnica na obuku šivenja koje će svoje stečeno znanja preneti kasnije na ostale zaposlene.

Otvaranje mini pogona “Jumka” u Rudnoj Glavi biće od velikog značaja za žitelje čitave opštine jer će se otvaranjem novih radnih mesta i upošljavanjem radnika konačno pokrenuti život u ovom delu Istočne Srbije, koji je polako počeo da odumire.

– Nadamo se da se na ovome neće stati i da će biti još nekih investitora koji će poželeti da ulažu u ovaj kraj. Ovo je kraj vrednih ljudi koji žele da rade. Privlačenje novih investicija je jedini način da se nešto učini i spreči odliv stanovništva koji je poslednjih godina itekako bio primetan – ističe Balanović.

A da će žene, pre svih iz Rudne Glave, ali i ostalih okolnih mesta, svoje redovne obaveze koji iziskuju poslovi na selu, rado zameniti radom za mašinama, pokazalo je veliko ineresovanje i oduševljenje jer će za poneke od njih ovo biti prvo stečeno radno iskustvo.

– Hvala predsedniku Vučiću na ovome. U prvom trenutku nisam mogla da poverujem da će se ovo ostvariti zaista. Ništa mi neće pasti teško, ni redovni poslovi, ni rad u fabrici. Mi smo ovde navikli da radimo, a uostalom dosta je naših žena iz ovog kraja kojima su povereni veoma odgovorni i teški poslovi u Rudniku bakra Majdanpek – kaže jedna meštanka.

#Aleksandar Vučić

#Rudna glava