AKTUELNO

Fašistička nezavisna država Hrvatska osnovana je pre 80 godina na delu okupirane Kraljevine Jugoslavije. Marionetska država koju su podržavale nacistička Nemačka i fašistička Italija postojala je za vreme Drugog svetskog rata, a u njoj su počinjena brojna zverstva i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. Na meti su bili i hrvatski komunisti.

Zločini i masovna ubistva na najsvirepije načine vršeni su u brojnim logorima od kojih je najzloglasniji bio Jasenovac. Nestala je 1945. sa istorijske scene ali se ustaški režim i danas veliča u javnom prostoru.

Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je suština i početak stvaranja pakla na zemlji je ideologija Hrvatske stranke prava i Ante Starčevića, koja će se nakalemoti imperijalističke težnje Austrougarske na Balkanu.

Foto: TV Vesti Printscreen

- Kada ne sve to dodamo ideologiju fašizma, veliku podršku dobrog dela Vatikana, dobijamo zapaljivu masu koja će napraviti istorijsku, dubinsku razvalinu između srpskog i hrvatskog naroda, koja će onemogućiti bilo kakvu slogu na Balkanu i sa druge strane počiniti jedan deo Balkana slepo interesima stranaca - naveo je Đurđević.

Kako je dodao, od tada je prošlo već 80 godina.

- To je bila ustaška država, nije imala ustav, primenjivala su se načela ustaškog pokreta. To je bila jedna monstruozna država, nezapamćena u istoriji čovečanstva, koja je faktički od prvog dana kada je nastala proglasila rat na istrebljenje trećini svog stanovništva - istakao je Đurđević.

General-major Vidosav Kovačević, predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije je govoreći o inicijativi da se 28. april ustanovi kao dan sećanja na srpske žrtve u prošlom veku naveo da je važno zašto to do sada nije urađeno.

Foto: TV Vesti Printscreen

- Stalno slavimo herojstvo i junaštvo, ali malo obeležavamo stradalništvo. Srbi su i stradalnički narod - naveo je Kovačević.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite nas i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#NDH

#ustaše