AKTUELNO

Neverovatno je licemerno kada Boris Tadić i njegova stranka govore bilo šta o Vojsci Srbije, njenom opremanju i njenoj budućnosti. U vreme kada je Tadić bio predsednik Srbije i odlučivao o vojsci postajala je višestruko manja, mnogo slabija nego što je bila pre toga, a starešine koje su se borile za odbranu Srbije i njenu slobodu, ekspresno su penzionisane, jer heroji nisu bili po volji Tadiću i tadašnjoj vlasti, rekao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović

Koliko je vojska bila u teškom stanju dobro ilustruje i podatak da je Pancir prvo ozbiljno sredstvo za protivvazduhoplovnu borbu i zaštitu naših jedinica kupljeno posle sistema Kub i Neva koji su poslednji put nabavljeni u prvoj polovini osamdesetih. Kada su Boris Tadić i njegova vlast odlučivali o našoj bezbednosti, nebo Srbije štitila su najviše dva borbena aviona, jer ostali nisu mogli da lete. O stanju tenkova, oklopnih transportera i artiljerijskog oruđa mogao bih da pišem u tomovima, baš kao i o stanju naše odbrambene industrije koja je tada proizvodila višestruko manje nego što to može danas i koja gotovo da nije ozbiljnije učestvovala u opremanju naše vojske.

Tek dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, prvo kao ministra odbrane, zatim kao premijera i predsednika Srbije, počinje jačanje naše vojske i istinska briga za odbranu Srbije. Zahvaljujući njegovim naporima da Srbija postane međunarodno ugledna i ekonomski jaka zemlja, zahvaljujući dogovorima koje je postigao sa partnerima i sa Istoka i sa Zapada, uspeli smo da nabavimo i najsavremenije sisteme protivvazduhoplovne odbrane, bespilotne letelice, „Erbasove“ helikoptere, borbene helikoptere Mi-35, transportne helikoptere Mi-117, da modernizujemo naše Migove 29 i nabavimo dodatne tako da ih sada imamo 14. Danas imamo kapacitet da sprovodimo modernizaciju naših Orlova i Supergalebova, ali i da započnemo razvoj sopstvene bespilotne letelice Pegaz, oklopnih vozila Lazar i Miloš, MRAP, zatim borbene platforme Mali Miloš, da modernizujemo naše Ognjeve, proizvodimo sopstvenu samohodnu haubicu Nora, ali i da razvijemo nove modele raketne i artiljerijske municije, kojima smo značajno poboljšali snagu naše vojske.

O objektima infrastrukture, koji su u vreme Tadićeve vlasti bili prepušteni korovu i postali ruševine, uniformama, zaštitnoj opremi, vozilima, teško je i govoriti, jer su bili ispod svakog nivoa ili nisu ni postojali. Posebna priča je koliko su male plate bile u Vojsci Srbije i koliko se malo brinulo o vojnicima.

Ponosan sam što sam danas deo tima Aleksandra Vučića koji ima zadatak da pomogne da naša Vojska bude snažnija, još bolje opremljena i strateški oslonjena na domaću proizvodnju. Posebno sam ponosan što se borimo da u teškim vremenima korona virusa povećavamo plate naših vojnika, podoficira i oficira.

Takođe, ne želim da javnost misli da nemamo nikakvu reakciju na jučerašnju saobraćajnu nezgodu u kojoj je došlo do prevrtanja jednog vozila iz sistema Pancir. Svima nam je, naravno, teško pala činjenica da je došlo do oštećenja jednog dela ovog skupog sistema koji je ponos i dika naše vojske.

Svakako su od prvog trenutka uključeni tužilaštvo i nadležni organi istrage koji će utvrditi okolnosti i odgovornost za ovaj događaj. Ali isto tako želim da javnost zna da su ljudi iz ove jedinice, kao i starešine vojske, od prvog trenutka učinili i čine sve da ceo sistem bude što pre vraćen u funkciju. Želim, takođe, da javnost zna da se radi o profesionalcima koje je ovaj nemili događaj svakako najviše pogodio i to ljudima koji su svoj život posvetili služenju otadžbini i svom narodu.

#Nebojša Stefanović