AKTUELNO

Svaka država za sebe, nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, može da propiše vakcinaciju kao obaveznu. Hoće li to učiniti?

Konačno se pojavila utemeljena nada da ćemo izaći kao pobednici nad pandemijom, a egzaktni podaci o broju obolelih u našoj zemlji pokazuju da situacija počinje da se stabilizuje, kaže za „Novo jutro“ Aleksandar Čotrić, narodni poslanik.

Foto: TV Pink Printscreen

- Broj novozaraženih ne raste, veći je broj otpusta nego prijema u bolnicama i sve to nam daje nadu da je masovna imunizacija počela da daje rezultate. Treba ohrabriti ljude koji se još uvek premišljaju da se vakcinišu, jer je to u njihovom interesu, ali i u interesu celog društva i sveta – kaže Čotrić.

Kada je reč o presudi Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“, Čotrić ističe da je u presudi reč o određenim vakcinama kod dece, ali da se ona može tumačiti tako da zemlje mogu da propišu kao obavezu vakcinaciju protiv Kovida-19.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mnoge zemlje, pre svega članice EU, uvešće obaveznu vakcinaciju za putnike, pa bi ovo trebalo da bude još jedan podstrek ljudima da se vakcinišu – kaže Čotrić.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da on kao pravnik smatra da je uvek bolje da se stvari zasnivaju na svesti i dobroj volji, a ne na prinudi.

- S druge strane, ne mislim da je puno onih koji ne žele da se vakcinišu, već se stvorila konfuzija i nekontrolisano kretanje informacija. Vidimo da kod nas dolaze i ljudi iz inostranstva kako bi dobili dozu, i da svi počinju da shvataju da vakcina spašava glave – kaže Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da bi ljude trebalo „obavezati na moralnu obavezu, na stavljanje građanske odgovornosti i javnog interesa u prvi plan“.

- I ja pravnik sam shvatio da je važno da se vakcinacija dogodi u određenom zgusnutom periodu vremena, da bi se virus potisnuo – kaže Vuković.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Čotrić

#Nenad Vukotić