AKTUELNO

Japanska grupacija "Nidek" otvorila je juče svoju kancelariju u novosadskom SPENS-u, a pripreme za izgradnju fabrike su u punom jeku. Predsednik Aleksandar Vučić, rekao je da je ovo sedma fabrika koja će biti otvorena u Novom Sadu, a koja će zaposliti 480 ljudi. Prema njegovim rečima, njihov dolazak u Srbiju govori u prilog tome da smo dobra destinacija za investicije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa delegacijom japanske grupacije Nidek Korporejšen (Nidec Corporation) koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila.

Sastanku sa predsednikom korporacije Nidek Đun Sekijem prisustvovala je i ministarka privrede Anđelka Atanasković, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nakon sastanka razmenjen je Okvirni sporazum između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i japanske grupacije NIDEC Corporation, koja planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila u Srbiji.

Organizovana je i konferencija za novinare.

Predsednik se zahvalio na veličanstvenom poklonu za Srbiju.

- Hvala svima koji ste vredno radili, posebno japanskim prijateljima. Ovo je za neke usputni događaj, a za nas nešto na čemu smo radili godinama. Ovo je jedan od projekata koji suštinski menja našu zemlju. Imamo dva cilja: da pobedimo pandemiju i da imamo što veći rast. Da bismo to postigli, treba nam što više direktnih investicija, posebno stranih - kaže Vučić.

Nidek će, kako kaže, otvoriti i RND centar.

- Ovo je, dakle, tek početak ulaganja ove kompanije, možda samo 10 odsto od svega. Ipak, njen dolazak govori da smo dobra zemlja za investicije - kaže predsednik.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ističe da je ovo 7. fabrika koja se otvara u Novom Sadu, a uz Kontinental je "šlag na torti".

- Ne mogu da zaboravim i fabriku čokolade, i ona je slatka, ali će ova kompanije doneti mnogo veći profit gradu i pomoći će daljem razvoju infrastrukture. Mi ćemo pokušati, iako je teško da prestignemo mediteranske zemlje, bićemo u prve 3-4 zemlje po stopi rasta. Nezvanično smo u prva 3 meseca ove godine nadmašili smo svoja očekivanja i imamo rekordan nivo stranih direktnih investicija - kaže predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je rekao da će država dati sve od sebe da se osećaju kao kod svoje kuće, da ostanu što duže i da uspešno rade.

- Ovo je veliki dan za našu zemlju, poseban. Ovo Novom Sadu donosi ogromnu šansu u budućnosti - kaže Vučić.

Na pitanje o izboru destinacije, Vučić kaže da je molio i za pomoravlje i za druge lokacije, ali da je presudila blizina Univerzitetskog centra i stručnog, obrazovonog kadra.

- Dajemo posebne podstreke za dolazak u siromašnije krajeve i sa tom politikom ćemo da nastavimo. Zamislite da je ovo uloženo u Ćupriju ili Despotovac?! Ovako Novi Sad i Beograd odoše u nebesa - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odgovarajući na pitanje o vakcinaciji, juče je kaže da je juče bilo oko 80.000 vakcinisanih, a da se ogroman broj očekuje i danas.

- U ponedeljak dobijamo novih 106.000 Fajzera, još pola miliona Sinofarma, ali ne znamo kada će to tačno stići, zato za svakoga odmah odvajamo revakcinu. Borimo se svi, moraćemo da obavimo još mnogo poziva, potražnja za vakcinama je ogromna i ne možemo čak ni da odgovorimo redovima - kaže Vučić.

Cilj je, kaže, da imamo 3 miliona revakcinisanih do kraja maja.

Na pitanje o skandaloznoj izjavi ambasadora Tomasa Šiba, kaže da su viđenja o 1999. drugačija, ali da "ambasador nije rekao ništa novo".

- Znam ga kao nekog ko voli Srbiju i da je odgovorio u skladu sa onim što govori nemačka politika. Ne pada mi na pamet da ga vređam i da mu na takav način odgovaram. Naše je da odgovorimo, da kažemo da to nije istina, ali moramo da radimo i da blisko sarađujemo sa Nemačkom - kaže Vučić.

#Aleksandar Vučić