AKTUELNO

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić komentarisao je aktuelne teme i tom prilikom istakao kako se u Americi dnevno vakciniše preko tri miliona ljudi. Rekao je i kako postoji problem, jer manji deo građana ne želi da primi vakcinu.

Kada je reč o Srbiji, Đurić dodaje kako zvaničnici SAD-a gledaju na našu zemlju sa velikim poštovanjem i ističe da nas doživljavaju kao ledera u ovom delu Evrope koji se ozbiljno suočio sa koronavirusom.

Foto: TV Vesti

Imunizacija u Americi je dobila na brzini i dnevno se vakciniše između 2,5 i čak preko 3 miliona ljudi. Već u toku leta, proces imunizacije biće zaokružen. Postoji problem, jedan deo stanovništva osporava značaj vakcine, pa su se političari i s jedne i s druge strane okupili i pozvali građane da se imunizuju i prime vakcinu. To napreduje. Što se tiče Srbije, proces imunizacije je ovde odjeknuo zaista pozitivno. Kada razgovarate sa zvaničnicima SAD-a i kažete da ste iz Srbije, oni kažu: "Vi dolazite iz zemlje koja je lider u tom delu Evrope i to govori o vašem ozbiljnom odnosu prema ovom problemu". - kaže Đurić.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, Đurić za TV Vesti kaže kako je naša zemlja opredeljena za dijalog na miran i demokratski način, kao i da Srbija želi da grani odnose sa SAD.

Pitanje Kosova i Metohije je jedna od tema za koju ne postoji poklapanje između stavova Srbije i Amerike. Veoma je značajno to, da mi danas, možemo da kažemo da predstavljamo zemlju koja je čvrsto opredeljena za dijalog, na miran i demokratski način i da je reč o zemlji koja želi na miran način da gradi odnose sa Amerikom - priča Đurić za TV Vesti.

Foto: TV Vesti

Đurić naglašava i kako se trudi da razgovara s onima koji tradicionalno nisu na strani Srbije, kao i da polako dolazi do smene generacija. Đurić kaže i da se danas u Vašingtonu bavi temama koje su značajne za budućnost Srbije, kao i da je važno da održimo balansiranu politiku.

Želim da naglasim, ja se trudim da razgovaram s onima koji nam tradicionalno nisu naklonjeni, paralelno s radom sa novim ljudima koji smenjuju polako ove koji su devedesetih bili. Sve u svemu, ovo je jedna nova Srbija, jedna Srbija koja ruši zidove između bivših zemalja i trudim se da sa predstavnicima naše dijaspore radim na izgradnji infrastrukture za budući uticaj i buduće relacije Srbije i SAD-a. Ovo čime se danas bavimo u Vašingtonu je dugoročno ulaganje u našu decu i budućnost naše Srbije. Smatram da jednu stabilnu i balansiranu politiku, kakvu danas vodi predsednik Vučić, treba da čuvamo i gradimo - izjavio je Đurić za TV Vesti.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!