AKTUELNO

Za penzionere Srbije, njih oko milion 700 hiljada, ključno je da su penzije danas sigurne i redovne, a da državna kasa to može da ispoštuje. Ljudi znaju i kako se penzije usklađuju. To su koraci od 100 milja u odnosu na vreme kada su penzioneri svojom penzijom mogli da kupe samo kutiju čaja. Švajcarska formula je, bez sumnje, prvi dobar iskorak, jer isključuje mogućnost da pojedinci određuju visinu penzija, ali je što pre neophodna njena korekcija - istakao je Milan Krkobabić, predsednik PUPS-a.

Krkobabić je ukazao da usklađivanje penzija prema tzv. Švajcarskoj formuli dugoročno dovodi da penzije zaostaju za rastom zarada. Drugi nedostatak te formule, kako je naveo lider PUPS-a, je što svako novo usklađivanje stvara sve veće razlike između najviših i najnižih penzija.

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić podsetio je da je s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model Švajcarske formule. Predsednik Vučić je najavio mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po „švajcarskom modelu plus plus“.

Krkobabić je posebno naglasio da stalna briga države treba da budu penzioneri s najnižim primanjima, kao i stariji od 65 godina koji nisu stekli uslove da ostvare penziju.

-U selima Srbije živi i radi 170.000 poljoprivrednih penzionera, čija prosečna penzija iznosi oko 11.500 dinara. Od toga, naravno, ne može da se živi. Otuda i orijentacija države da ekonomski osnaži poljoprivredna gazdinstva i njihove nosioce, koji su prosčno stari gotovo 62 godine - rekao je Krkobabić.

Lider PUPS-a Milan Krkobabić je posebno istakao:„Od velikog je značaja i da posebnim socijalnim davanjem, koje u drugim zemljama nazivaju garantovanom penzijom, a od nedavno u Hrvatskoj iznosi 105 evra, obezbedimo građane Srbije koji su stariji od 65, a nemaju ni penziju ni bilo kakve druge prihode.“

#Milan Krkobabić

#PUPS