AKTUELNO

Nakon što je izabrana za predsednicu privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani je na svom prvom govoru pred poslanicima rekla da Srbija mora da preuzme odgovornost za sve što je uradila na Kosovu i Metohiji, kao i da pravda neće biti postignuta sve dok srpski zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je rekao da, sudeći po najavam a u toku i posle izborne bilo je jasno da će nastojati da njihov kandidat bude izabran za takozvanog predsednika i ona je dobila podršku.

„Ona je sada na čelu i valja nam sa njom razgovarati i suočavati se sa svim onim što će ona raditi u narednom periodu. Veliko-albanska politika je prisutna kod svih albanskih političara na KiM, ona je netrpeljiva prema srpskom narodu tamo i nije spremna za bilo kakvo postizanje konačnog rešenja statusa KiM“, rekao je Drecun.

Kako kaže, to je nešto što buduće razgovore Beograda i Prištine čine bez perspektivnim.

Miloš Garić, glavni urednik portala Kosovo-online, rekao je da je ona nastavila tamo gde je stala pre nego što je izabrana za predsednicu.

Foto: TV Pink Printscreen

„Izglasana je sa 71 glasom, i Kurti i ona su pokušavali da dostignu broj kojim je Tači bio izabran. On je takođe imamo toliko glasova u trećem krugu glasova“, rekao je Garić.

Kako kaže, postoji nekakva podudarnost između njih dvoje, veliki su rivali i vlada neprijateljstvo između njih.

„Oni su u političkom smislu veoma podeljeni, ali su u mržnji prema Srbima na istoj ravni i mena nikakve razlike između njih“, rekao je Garić.

Kako kaže, ona pokušava svakodnevno da prebaci na Srbiju teret krivice koji je važio dugi niz godina. Dodaje da želi da prikaže da je Srbija kriva za sve i da je nad Albancima izvršen genocid.

„To je pokušaj da se ospori sve što je Srbija u poslednjih nekoliko godina na diplomatskom planu uspela da uradi. Srbija sada ima potpuno novu poziciju nego što je bila pre 20 godina, a oni će sada pokušati da opet bace svetlo i da stvore lažnu sliku o srpskoj krivici“, rekao je Garić.

Drecun kaže da je ona samo karika u velikom Albanskom lancu, čija je ideja i strategija da se stvori jedinstvena država. Dodaje da žele da Kosovo postane u potpunosti priznata država i time otvore put ka ujedinjenu sa Albanijom.

#Milovan Drecun

#Miloš Garić

#Vjosa Osmani