AKTUELNO

Korupcija, izbori, nasilje, braća Bitići, pobedna SNS na parlamentarnim izborima, paljenje zgrade američke ambasade samo su neke od stvari koje su vezane za Srbiju, a koje su se našle u izveštaju o ljudiskim pravima koji tradicionalno, svake godine, objavljuje američki Stejt department.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić rekla je za TV Vesti da je šef američke diplomatije Entoni Blinken, kada je najavljivao ovaj izveštaj, izjavio da postoji generalno problem bolesti stanja ljudskih prava svuda u svetu i naglasio je da ni situacija u Americi nije dobra.

Foto: TV Vesti

- Mora se znati malo bolje kontekst u kojem je ovaj izveštaj usvojen. Naime, prošla administracija i državni sekretar Pompeo pravili su vrstu razlike i hijerarhije između ljudskih prava pa su, recimo, verska prava imala vrstu privilegije. Mora se imati u vidu da je bila na delu tranzicija, neobična čak i za američke prilike, između dve različite administracije. To je uticalo na izgled ovog izveštaja – kaže Milić.

Objašnjava da se ovi izveštaji pišu za više od 200 zemalja i teritorija, i prema Srbiji, ocenjuje, i nije toliko kritičan kako su ga neki predstavili.

- I ovaj izveštaj i izveštaj EP, oni koji su navodno proevropska opozicija i koja sebe smatraju ugnjetavanim, koriste da ih predstave kao gubitak podrške Srbiji i njenoj vlasti na političkom zapadu, a sami se ne određuju prema ogromnim problemima koji možda postoje i ne vide sve napretke koji se prave – kaže Milić.

Foto: TV Vesti

U izveštaju Stejt departmenta se konstatuje, što joj je kaže najviše milo, da su izbori bili regularni i da postoji osnovana sumnja da ih je opozicija bojkotovala iz straha zbog svesti o svom neuticaju.

- U izveštaju se, po meni, konačno na adekvatan način konstatuje da su elektronski mediji, a ne tabloidi, ti koji dominantno formiraju javno mnjenje u Srbiji – rekla je za TV Vesti Milić.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Jelena Milić

#TV Vesti