AKTUELNO

Slobodan Milošević, pokojni predsednik SR Jugoslavije, uhapšen je pre 20 godina - u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. godine.

On je bio optužen da je tokom desetogodišnje vladavine (1990-2000) zloupotrebljavao položaj i time pribavio ličnu korist kao i korist za Socijalističku partiju Srbije.

Privođenje Miloševića počelo je 30. marta, a okončano je posle dva dana, i to nakon sedmočasovnih pregovora o predaji.

Milošević se u to vreme nalazio u vili Mir na Dedinju sa suprugom Mirom i kćerkom Marijom, a sa njima su, prema tadašnjim tvrdnjama medija, bili i Čedomir Jovanović, Miodrag Ulemek Legija, Toma Fila, neke stranačke kolege kao i dio jedinice "Kobre" koje su ga u to vreme obezbeđivale.

U isto vreme, ispred vile Mir, bili su okupljeni i Miloševićevi simpatizeri koji su se protivili njegovom hapšenju.

Foto: Printscreen YouTube/ RUDAR 7

Neizvesnost oko toga, šta se dešava u samoj vili, i hoće li i zaista biti uhapšen, prekinuo je u jednom trenutku sam Milošević dajući izjavu za Radio B92.

"Upravo pijem kafu sa mojim drugovima ovde i vrlo sam dobro... Očekujem da se ova priča završi dobro, a to znači u korist našeg naroda", rekao je Milošević tada.

Ipak, posle višesatnih pregovora Slobodan Milošević je uhapšen.

Slobodana Miloševića su ubrzo posle demokratskih promena u Srbiji, već od januara 2001. godine, nove srpske vlasti stavile pod konstatni policijski nadzor, i počele istragu navoda da je proneverio državna sredstva i zloupotrebio položaj, a zbog čega i kasnije i uhapšen.

U isto vreme Međunarodni sud u Hagu je insistirao da nova vlast u Beogradu prebaci Miloševića u Hag da bi mu se sudilo, jer je Savezna Republika Jugoslavija imala tu međunarodnu obavezu.

Foto: Tanjug/Nenad Đorđević, Tanjug AP/Darko Vojinović

Podržavajući Međunarodni sud i vladavinu prava Sjedinjene Američke Države su uslovile ekonomsku pomoć Jugoslaviji prebacivanjem Miloševića u MKSJ.

U junu 2001. godine, uoči međunarodne donatorske konferencije na kojoj je Jugoslaviji obećana finansijska pomoć, reformski nastrojeni ministri u jugoslovenskoj vladi su doneli uredbu koja je omogućila izručivanje osumnjičenih za ratne zločine Međunarodnom sudu u Hagu.

Dana 28. juna 2001. godine predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić je odobrio prebacivanje Miloševića u Hag. U ranim jutarnjim časovima 29. juna 2001. godine Slobodan Milošević je prebačen u nadležnost Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u Hagu, u kojojoj mu je počelo suđenje za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Kraj suđenja nije dočekao jer je 2006. godine preminuo u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu.

#Hapšenje

#Slobodan Milošević