AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sastao se danas u Palati Srbija sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petrom Petkovićem.

Na sastanku je razmatrana međusobna saradnja i ovogodišnji program za dodelu podsticaja zadrugama, za koji narednih dana Ministarstvo za brigu o selu raspisuje javni konkurs, a kao i svake godine očekuje se da zadrugari iz južne srpske pokrajine uzmu učešće.

„Državna pomoć ide i ići će, ali nužno je da naše ljude na Kosovu i Metohiji učinimo samostalnim i ekonomski nezavisnim,“ istakao je ministar Krkobabić.

Program predviđa do 7,5 miliona dinara za novoosnovane i do 15 miliona dinara za stare zadruge, a dobar primer uspešnog projekta je ZZ Zubin potok na Kosovu i Metohiji, koja je iz programa podrške zadrugama „500 zadruga u 500 sela“ podržana sa 12,4 miliona dinara.

Zadruga je dobijenim sredstvima nabavila opremu za preradu i pakovanje voća i zahvaljujući toj investiciji povećala prihod i zaradu u 2020. u odnosu na 2019. godinu za 40 odsto. Pored Austrije sada izvoze poluproizvode i finalne proizvode u Italiju i Nemačku.

„Preko 80 odsto srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji živi u ruralnim područjima što govori o tome koliko je selo značajno. Činimo sve da posebnim, namenskim programima pomognemo srpskom seljaku na Kosovu i Metohiji. Zato nam je izuzetno važna saradnja sa Ministarstvom za brigu o selu i ministrom Krkobabićem, da vidimo šta dodatno zajednički možemo da uradimo da unapredimo srpska sela na Kosovu i Metohiji,“ izjavio je Petković.

Razmatrani su i infrastrukturni programi sa zajedničkim ciljem - ostanka stanovništva i povratka na Kosovo i Metohiju, a posebna pažnja biće poklonjena kulturnim manifestacijama i očuvanju kulturno-istorijske baštine, koji su nezaobilazan deo kulturnog identiteta našeg naroda.

Programi koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine imaju za cilj konkretno poboljšanje uslova života i rada stanovnika u selima na čitavoj teritoriji Srbije, sa naročitom pažnjom na pogranična, brdsko-planinska i nerazvijena područja.

#Kim

#Kosovo i Metohija

#Milan Krkobabić

#Petar Petković

#Selo