AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metojiju Petar Petković ocenio je danas da je najava izgradnje najveće baze Kosovskih bezbednosnih snaga na severu pokrajine jednako opasna kao i ona kada je formirana takozvana Vojska Kosova.

"Poruku smo razumeli, jasan nam je naum i cilj izgradnje te baze i samo molimo da ne prete Srbima, jer je ovo 2021. godina. Srbija će štititi i štiti svoj narod, nikome ne preti, ona je za mir, za dijalog, a onaj ko to čini neka vodi računa šta radi, jer ugrožava mir i stabilnost na zapadnom Balkanu", rekao je Petković za Tanjug.

On je izrazio žaljenje što Priština, u trenutku kada se suočava sa brojnim ekonomskim izazovima i problemima, nema za lekova, respiratore, ni za testove za korona virus, ni vakcine, a novac ima samo kada je potrebno da se Srbima uputi pretnja.

"Očigledno je da pare za izgradnju vojne baze ima, da novca ima uvek kada je potrebno da se izvrši pritisak i da se uputu nova pretnja Srbima", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM naveo je da je suština da država Srbija neće dopustiti da bilo ko preti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Nećemo to dopustiti, jer je 2021. godina i znaćemo i umeti da zaštitimo naš narod na KiM, naglasio je Petković.


"Ta baza je očigledna provokacija koja ima za cilj ostvarenje starog sna prištinskih političara, a to je da integrišu severni deo Kosova i Metohije, da ga otmu i da upadnu tamo kao što su više puta pokušavali", naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje činjenica da je odluka o davanju zemljišta u zakup za izgradnju te baze odluka skupštine opštine Južne Mitrovice.

Imajući u vidu i 2018. godinu, kada je ta ista skupština donela odluku o aneksiji severnog dela Kosovske Mitrovice, jasno je koji je naum i cilj izgrađnje te baze, rekao je Petković, posle sastanka sa ministrom Milanom Krkobabićem, čija je tema bila pomoć srpskim selima na KiM.

#Petar Petković