AKTUELNO

Ono što se u Srbiji već neko vreme događa, napori ka povratku suvereniteta, ne dopadaju se onima koji bi našu zemlju voleli da vide kao koloniju. Tužno je, neverovatno i teško razumljivo sve ono što stoji u izveštaju EP, saglasni su gosti.

Komentarišući izveštaj Evropskog parlamenta, prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, izjavio je da bi dokument poput ovog trebalo da bude korektivni faktor i da usmeri društvo u pravcu dostizanja Sistema vrednosti koji je po svim parametrima pre Kovida-19 delovao kao najviši svetski standard u svakom segmentu.

- Uvek sam se sa entuzijazmom odnosio prema svim ovim stvarima, verujući da, iako imamo mnogo toga da popravimo, mi radimo i napredujemo. I dobro je da nam neki neutralni posmatrač ukaže na određene stvari, ali mi je žao kada vidim nivo politizacije jednog procesa evrointegracija. Pozicija u kojoj je Srbija je izmenjena, način na koji se ponašamo takođe, radimo digitalizaciju, imunizaciju, krećemo se u pozitivnom smeru, a oni nas stalno vraćaju u prošlost, kao da ništa ne radimo i kao da im je žao što napredujemo. Onda mi bude neverovatno i teško razumljivo – kaže Miletić za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Onima koji su pisali izveštaj EP predlaže da dođu u Srbiju da se vakcinišu.

- Možda da ih pozovemo da dođu i da se na licu mesta uvere, ne samo u tok vakcinacije, već i da prođu Beogradom i vide promene. To je ta politizacija, dvostruki standardi, licemerje, ono što udaljava Srbiju od evropske perspektive, jer narod vidi šta se radi i koliko se napora ulaže – kaže Miletić.

Dragoslav Bokan, reditelj, kaže da se u Srbiji već neko vreme događa ono što se mnogima ne dopada. Naša zemlja pokušava da povrati suverenitet, politički, entitetski, biomedicinski, kulturni, a sve ovo se oseća i na to postoji dvojaka reakcija.

- S jedne strane nas podržavaju i zaista žele da Srbija postane suverena država koja učestvuje u životu Balkana i Evrope. Takvi se raduju onome što se događa u našoj zemlji. S druge strane, sve ovo smeta onima koji bi voleli da Srbiju vide kao koloniju – kaže Bokan za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da ideja političke neutralnosti smeta svima onima koji svet i život vide kao sukob sa istokom, sukob sa Rusijom i Kinom.

- Evropa svim silama pokazuje da ne želi da budemo deo nje, ali želi da je slušamo i to onda kada to nije na korist ni nama, ni građanima regiona. Ovo se često oseća i lako se prepoznaje – kaže Bokan.

#Dejan Miletić

#Dragoslav Bokan