AKTUELNO

Tajkun ima ukupno 53 računa u 17 zemalja širom sveta na kojima u raznim valutama krije ukupno skoro 68 miliona dolara! Informer došao do brojeva još dva tajna računa, u Holandiji i u SAD!

Lider SSP, tajkun Dragan Đilas sakrio je tačno 67.966.814,35 dolara na 53 aktivna računa u čak 17 država širom sveta, utvrđeno je finansijskom istragom! On te pare drži u ofšor-zonama, takozvanim poreskim rajevima, u različitim valutama - evrima, dolarima, švajcarskim francima, britanskim funtama - a računi se nalaze u bankama i investicionim fondovima širom sveta, od Mauricijusa i Hongkonga, preko Holandije i Luksemburga, do SAD.

Na ovom računu nalaze se 1.694.383 evra.Slična je situacija i sa računom u Njujorku (SAD), koji se vodi na ofšor-firmu "Komodos korporejšen LLC". Ova firma ima račun u Sosijete ženeral banci. Njen ovlašćeni zastupnik (legal representative) je novosadski advokat Srđan Kovačević, ali se u dokumentaciji, opet kao "sajneri" (stvarni vlasnici računa), navode Dragan i Gojko Đilas.

Foto: Informer

Na ovom računu nalaze se 1.531.072 dolara.Dragan Đilas nije se ni juče oglašavao ovim povodom, ali je prethodno u nekoliko navrata ustvrdio da nema nikakve ofšor-račune i firme, sem kompanije u Švajcarskoj, za koju je sve podatke prijavio Narodnoj banci Srbije (NSB).

Foto: Informer

- Ove informacije dodatno urušavaju Đilasove tvrdnje da nigde, osim u Švajcarskoj, nema račune i firme. Dokazi koji dodatno izlaze na svetlost dana dovode u sumnju kredbilitet svake njegove reči. Ovoliki milioni nepojmljivi su za običnog i poštenog srpskog radnika, makar živeo 50 života. Očigledno je Đilas uigrao šemu za malverzacije. Očekujem okončanje istrage i oduzimanje svakog nezakonito stečenog evra ili dolara, kako bi taj novac bio vraćen građanima Srbije - naglašava Spasić.

Foto: Informer

- Mauricijus i Hongkong su samo vrh ledenog brega. Prema informacijama koje imamo, Đilas ima desetine računa po celom svetu, u više od 15 zemalja. To je ogromna hobotnica, ogromna struktura. To je pitanje desetina miliona evra koji su pohranjeni po raznim računima. I tek ćemo da vidimo kad nadležni organi, a biće mnogo posla za njih, utvrde gde je sve novac, odakle je taj novac i da li je porez u Srbiji plaćen - istakao je Mali.

Foto: Informer

Vrh ledenog brega

Ministar finansija Siniša Mali prethodno je potvrdio da Đilas ima desetine računa u više od 15 država širom sveta.

Komentarišući nova otkrića, Mario Spasić iz Saveta za monitoring kaže da je Đilas dobro uigrao "kombinacije za malverzacije".

Informer je juče došao do brojeva i svih podataka o još dva tajna tajkunska računa. Na jednom u Holandiji Đilas ima 1.694.383,10 evra, dok na računu u SAD raspolaže sa 1.531.072,50 dolara. Ovi iznosi utvrđeni su na dan 12. decembra 2020. godine.

Vlasnik para

Račun u Holandiji, pokazuje dokumentacija u koju smo imali uvid, vodi se na firmu "GP Medija holding BV", koja ima račun u Kredi agrikol banci. "Ovlašćeno lice" za tu firmu je izvesni Peters Patrik, ali se u dokumentaciji kao "sajner" (signer - potpisnik, vlasnik para na računu) navodi upravo Dragan Đilas. U dokumentima se pojašnjava da "ovlašćeno lice" (authorized) ima moć koja je zakonom dodeljena nekoj osobi ili preduzeću da deluje u ime nekog drugog, dok je zapravo "sajner", to jest Đilas, taj koji samostalno i bez ograničenja raspolaže novcem na računu.

#Dragan Đilas