AKTUELNO

Formiranje baze Kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici jeste direktna pretnja Srbima na severu, ocenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

On je za Kosovo onlajn istakao je da je to poruka da se Albanci spremaju "za pohod na sever, za pokušaj okupacije severa Kosova".

"Ideja da se ta baza nazove Isa Boljetinac ili Boljetini, kako oni kažu, po albanskom vojnom lideru sa kraja 19. i početka 20. veka poznatom po borbi protiv Srbije i Crne Gore, ali i zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, pogotovo na granici srpskog etničkog prostora na severu Kosova, jasno ukazuje da Albanci poručuju: pre ili kasnije upotrebićemo te snage za okupaciju severa", rekao je Anđelković.

Dodao je da Srbija zbog toga ne treba da reaguje burno, ali da treba da pokrene ozbiljnu međunarodnu akciju i da bude spremna da po potrebi i vojno brani sever Kosova.

"Pregovori su dobri, ali je kapitualcija neprihvatljiva. Ako neko bude pokušao da osvoji sever Kosova onda se mora ponoviti sve ono što smo imali 2011. godine, kada je organizovanim srpskim otporom sprečen pohod albanskih paravojnih formacija na taj deo naše teritorije", zaključio je Anđelković.

#Dragomir Anđelković