AKTUELNO

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović uhapšen je sinoć, nakon što je u Leposaviću pretio repetiranim pištoljem aktivistima SL jer lepe plakate stranke. On je danas oslobođen.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije je danas osudio je pretnje i napad na predstavnike srpske liste koji su lepili placate u Leposaviću.

- Najoštrije osuđujem divljačku pretnju i napad na predstavnike srpske liste koji su lepili plakate u Leposaviću

Prema rečima Đurića, napad je izveden "u maniru albanskih ekstremista" koji su na sličan način zastrašivali Srbe pre deceniju i po, a napad nije dobio odgovarajući sudski epilog.

-Nažalost vidimo da nema sudskog epiloga. Tužilac Albanac nije preporučio nešto šro bi u takvoj situaciji bilo sasvim normalno i u skladu sa propisima koji važe bilo gde u svetu, dakle nije predložio zadržavanje, kao da se ništa nije desilo – ocenio je Đurić.

Đurić je rekao da ni ovakva odluka, niti slilne pretnje neće zastrašiti Srbe na KiM.

- Naravno da ovo neće i ne treba da zastraši Srbe na KiM, Srbi na KiM na ovakve i slične pretnje treba da odgovore snagom, jedinstvom i što masovnijim izlaskom da podrže jedinu srpsku listu koja garantuje očuvanje veze Srba KiM sa Beogradom i očuvanje prisustva Srbije na KiM.

Direktor kancelarije za KiM je istakao da i ovaj slučaj pokazuje da se na predstojećim izborima na Kosovu Srbi izjašnjavaju između dve liste.

- Jednu koju im predlaže Beograd, to je jedino Srpska lista, i drugih koje je na ovim izborima kandidovala Priština i koje za cilj imaju da srpske glasove iskoriste za stvaranje takozvane vojske Kosova, utvrđivanje takozvanih granica lažne države Kosovo. i mi kao narod i kao država nemamo pravo i nećemo ćutati na tako nešto – objasnio je on.

Đurić je naglasio da Srbija i Srbi nemaju pravo i da neće i nemaju pravo da ćute na tako nešto.

- A razbojnicima poput Jablanovića je mesto iza rešetaka i kada vladavina prava bude u punom smislu te reči dostupna svim građanima siguran sam da će tako bit ii na KiM – zaključio je Đurić.

Aleksandar Jablanović je, u nedelju uveče, pretio pištoljem aktivistima Srpske liste u Leposaviću.

#Kosovo

#Marko Đurić

#Napad

'