AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić i ministar nacionalne odbrane Kine general Vei Fenghe razgovarali su danas o daljem intenziviranju dijaloga i unapređenju saradnje između dve zemlje u brojnim oblastima, kao i o spremnosti za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje.

Vučić je poželeo srdačnu dobrodošlicu ministru Fengheu i naglasio da će ovaj susret uroditi još plodotvornijom saradnjom između naše dve zemlje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

-Uvereni smo da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu čeličnog prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, kao i znak njegovog produbljivanja u svim oblastima - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da su Srbija i nadležni resori naše zemlje spremni da zajedno sa Kinom i njenim Ministarstvom nacionalne odbrane rade na daljem razvoju sveukupnih odnosa dve zemlje, posebno u oblasti vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje.

Sagovornici su se saglasili da je tradicionalno prijateljstvo naših zemalja, kao i konstantno produbljivanje prijateljskih odnosa dobilo poseban zamah tokom istorijske posete predsednika Kine našoj zemlji 2016. godine, čime je podignuto na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost na pomoći Kine Srbiji tokom pandemije Kovid-19, posebno istakavši da je uprkos pandemiji očuvan kontinuitet dijaloga i daljeg intenziviranja saradnje između dve države.

.Sagovornici su konstatovali da je jedna od važnih karakteristika naših čvrstih bilateralnih odnosa i učešće Srbije u mehanizmu saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (17 + 1), kao i inicijativa ''Pojas i put'', kojima Srbija pridaje veliki značaj i podršku.

Predsednik Srbije je još jednom posebno naglasio nepokolebljiv stav naše zemlje kada je u pitanju podrška politici ''jedne Kine'' i dodao da izuzetno ceni dosledan stav Kine u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.Istakao je i da je zadovoljan dinamičnim razvojem vojne saradnje i izrazio interesovanje Srbije za njeno dalje intenziviranje.

Predsednik je posebno naglasio da Srbija sa velikom radošću očekuje ponovnu posetu predsednika Si Đinpinga Srbiji kada se za to steknu uslovi, nakon normalizacije epidemiološke situacije.

#Aleksandar Vučić

#ministar nacionalne odbrane Kine general Vei Fenghe