AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanja novinara u Beškoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na železničkoj stanici Zemun - deonica pruge za velike brzine Beograd-Stara Pazova, nakon čega je obišao i završne radove na izgradnji vijadukta i prisustvovao pologanju koloseka preko vijadukta u Beškoj, na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova-Novi Sad.

Nakon obilaska u Beški je odgovarao na pitanja novinara o Vašingtonskom sporazumu, predsednik je rekao da je Srbija uvek spremna na dijalog, kompromise, ali ne i za ucene i pretnje.

-Uvek poštujemo sporazume, ali ako neko kaže da ga zanima zajednica opština između Rugove i Šare, onda je jasno da taj ne želi dijalog - rekao je Vučić.

o stanovnicima Golubinaca kraj Stare Pazove, Vučić kaže da preko Inđije, putem koji je pet kilometara duži. 

- Radovi su u toku i izvinićemo se ljudima u ovom mestu. I oni će od nove pruge imati koristi i živeti bogatije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje zašto je u slučaju optužbi na račun Dragana Đilasa "preuzeo ulogu državnog tužioca", Vučić kaže da o ovome nije planirao da govori, a da se u pitanju vidi svo medije Đilasovih medija i njegove politike.

- Inače bih rekao da o ovome neću da pričam, ali vama ću da odgovorim. Nisam tužilac, ali imam svoj mozak, a vi ste sebi dali za pravo da budete sve. Bio sam ubica Olivera Ivanovića, valjda sam hteo da ranim u šaku Daku Davidovića, a onda u iskazu kaže "mislim da je Vučić nešto znao čim se javno o tome nije izjašnjavao". Sudili ste mi dve godine, optuživali ste me za Jovanjicu - rekao je Vučić. Dodaje da će nadležni da ustanove da li je Đilas utajio porez, a da li je ukrao novac dok je bio vlast - "to piše u APR-u".

Zamislite da ja prijavim prihode od 700 miliona evra?! Vi, političari, mi sudite, presuđujete, vama čiji je cilj bio da lažima i kampanjama ubijate porodice, vi koji ste angažovali ubice, vi ćete da držite moralne pridike?! To je licemerje. Pođite od sebe, oa od onih koje podržavate, od onog koji je sve vreme organizovao hajku na moju decu.

Kaže da Đilasu puštaju sa razglasa "Đilase, lopove", a da onda on "plače i kuka kako mu neko napada decu".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

K- Kažu ne petljajte decu, a u stanju ste svačiju decu da upetljate i da im uništite živote. Tužioci će da rade svoj posao ili neće, u zavisnosti od toga da li imaju ili nemaju predmet. Ne brinite za pravnu državu, ima ko o tome da brine, kao i o izgradnji pruga. Ovo što mi radimo, oni neće biti u stanju 20 godina da nacrtaju - rekao je Vučić.

Kada je reč o izjavi Aljbina Kurtija i reakciji EU, predsednik je rekao da plače nad sudbinom Srbije i nad tim u kakvom su je stanju ostavili, dok oni plaču samo nad sobom.

- Zadovoljan sam reakcijom EU, oni su verovatno morali da reaguju jer dijalog nema smisla ako Kurti stvarno misli to što je rekao. Čekaćemo da vidimo da li će čovek da razume šta su obaveze Prištine. Mi ćemo biti spremni za dijalog, on ako hoće - hoće, Bez ispunjenja obaveza, može samo da mašta o glupostima koje izgovara - rekao je predsedniik.

#Aleksandar Vučić