AKTUELNO

Takozvano Kosovo ne sme biti član ni jedne međunarodne organizacije, posebno ne one koja se bori protiv kriminala, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na interresornom sastanku Koordinacionog tela za sprečavanje prijema tzv. Kosova u članstvo u Interpol.

Ukoliko Priština ponovo podnese zahtev za članstvo u Interpolu, Srbija će, prema rečima ministra, energično i argumentovano boriti kako bi to sprečila, jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali i samim smislom postojanja ove organizacije, saopštio je MUP.

Takozvano Kosovo, kako je naveo, ne sme da bude član bilo koje međunarodne organizacije, posebno ne one koja raspolože informacijama o kriminalu i organizovanim kriminalnim grupama.

Vulin je istakao da, i pored toga što se Priština Vašingtonskim sporazumom obavezala da ne sme da bude član Interpola, Srbija dobro zna da Priština ne drži reč.

"Srbija je odgovorna i ozbiljna država i spremna je da odreaguje na sve poteze Prištine i pritiske velikih sila“, istakao je ministar Vulin.

Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci koje će Koordinaciono telo preduzimati u narednom periodu kako bi Srbija potpuno spremno dočekala eventualno podnošenje zahteva Prištine za članstvo u Interpolu i mogla odmah pravovremeno da reaguje.

Prijem tzv. Kosova u Interpol odbijen je 2018. godine jer su države članice glasale protiv toga, a godinu dana kasnije ponovo je bilo podnelo zahtev za prijem, ali je kasnije taj zahtev povuklo.

#Aleksandar Vulin

#Interpol

#Tzv. Kosovo