AKTUELNO

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti u ponedeljak je izabran za predsednika Vlade Kosova, pošto ga je u Skupštini podržalo 67 poslanika, šest više od neophodne većine.

To je njegov drugi premijerski mandat. Nova vlada ima 15 ministarstava, ali je Srpska lista prethodno navela da neće podržati Kurtijevu vladu i da će se žaliti kosovskom Ustavnom sudu jer, kako su rekli, srpskoj zajednici pripadaju dva ministarstva.

U ekspozeu, Kurti je rekao da će pandemija korona virusa biti izazov broj jedan i da će nova vlada u toku godine obezbediti vakcine za 60 odsto stanovništva. Kada je reč u dijalogu sa Srbijom Kurti je naglasio da „bez priznavanja nezavisnog Kosova ne može da bude normalizacije odnosa dva naroda i dve zemlje". Srbija mora da prihvati istinu, dodao je.

Vladislav Jovanović, diplomatakaže za emisiju Odmotavanje TV Vesti da je bilo koja vlada u Prištini pristala na dijalog, ali bez cilja da on dobije epilog.

-Njihov cilj je samo da se dobiju na vremenu. Sami Albanci na KiM i sve političke rokade su okrenule svoje poglede ka Americi koja se obavezala da će im osigurati priznanje nezavisnosti od strane Srbije. Ne zaboravimo albanske lobiste koji od samog početka imaju jasan stav i upravo su podigli glas da se očekuje upravo da Beograd prihvati dijalog i priznanje nezavisnoti – smatra Jovanović.

Kako je ocenio, reč je o uslovljavanju pregovora, jer se već očekuje da se ispuni želja i cilj prištinske strane.

-Ukoliko ne ostvare svoj cilj oni mogu na drugi način da sabotiraju dijalog Beograda i Prištine. Setite se takse koje su uveli, oni su na taj način uspeli da stopiraju dijalog i na dve godine. Ono što je važno, u ovom trenutku, je da u međuvremenu značaj i uticaj Srbije raste u svetu – smatra Jovanović.

Demo Beriša iz Matice Albanaca Srbije kaže za TV Vesti da izjave Kurtija ne treba shvatati kao definitivne, jer one jesu svakako promenljive.

-Kurti je i ranije pričao da su preogovri na nekom šestom mestu, ali sada priča o tome da će prihvaititi pregovore. Ono što je činjenica je da on jedno priča u toku kamanje, a drugo nakon – kaže Beriša.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Beograd

#Priština