AKTUELNO

Jelena Milić objavila je novi autorski tekst koji prenosimo u celosti:

Oni koji moj javni angažman prate dalje od marićevsko-tabloidne postprodukcije, a prošla sam i kroz još neke, možda me se sećaju i sa čuvenog bloga na sajtu B92. Osim o ubistvu vojnika u Topčideru, podrške utvrđivanja odgovornosti i krivice svih involviranih u pogibiju 16 radnika RTS, jedna od najčešćih tema kojima sam se bavila bila je Odgovornost da se zaštiti – čuveni RtoP ili R2P.

Sasvim ukratko, R2P je globalna politička obaveza koju su usvojile sve članice UN na Svetskom samitu 2005, koja za cilj ima da da odgovor na četiri stvari koje su od značaja za UN-da spreči genocid, ratne zločine, etničko čišćenje i zločine protiv čovečnosti. UN smatra da suverenost neke zemlje podrazumeva da ona ima odgovornost da zaštiti svo stanovništvo od masovnih zločina i kršenja ljudskih prava. Obaveza je u skladu sa principima međunarodnog prava. Ako je „suverena“ zemlja ne poštuje ima KO BI TREBAO. U PRAKSI.

CEAS, na čijem sam čelu bila 12 godina, je još uvek mislim jedino udruženje građana iz ovog dela sveta koje je član međunarodne koalicije za R2P, čija je misija da zagovara da se UN drži svojih obaveza, što mi je prosto neverovatno jer R2P vrišti-iskustva iz Afrike i Balkana devedesetih- nečinjenje UN i činjenje NATO bez odobrenja SB UN.

Glava 7 Povelje UN kaže da UN ima obvezu da reaguje na masovne zločine protiv čovečnosti i genocide, čak i da oružano interveniše i u „suverenim“ zemljama. Bez odobrenja Saveta bezbednosti, što bi se kod nas reklo. Tokom vremena se ispostavilo da je nekim suverenim zemljama, članicama UN pa i SB, bitnije da se UN ne meša u njihove unutrašnje stvari tipa ljudska prava i to, što sve isto stoji u Povelji UN čije su dotične članice SB BTW, nego šta se dešava u Indoneziji (o da), Kambodži, pa FW u devedesete u Ruandi ( genocid u kome je 1994 ubijeno 800 000 ljudi) i na Balkanu. Mislite o tome kad mislite o ruskom medveđem i kineskom čeličnom zagrljaju. Pitajte se čija je sve Srbija bila kolateralna žrtva.

Nešto se moralo preduzeti da se UN a posebno SB trgne iz hladnoratovskog gledanja šire slike i nužde-ima nuklearno oružije- izvinite prava, toliki ljudi pobijeni.

I taman su Kanađani, kroz jednu komisiju, počeli da debatuju kako da se operacionalizuje upotreba glave 7 UN u novim posthladnoratovskim okolnostima, uz solidnu grižu savesti zbog svog ne-činjenja u Ruandi, ostatak i u Srebrenici, a verovatno i zbog težine tereta koji je na sebe preuzeo NATO kad je po prvi put intervenisao van svojih granica posle Srebrenice 1995 u BH a zatim bombardovao SRJ 1999 (pošto je pobijeno oko 1700 kosovoskih Albanaca civila 98/99 pre bombardovanja) kad ono 9/11 i ode sve dođavola. Guglujte i imena osoba iz komisije i povežite neka lica sa nekim sudovima u Hagu i nekim optužnicama protiv nekih aktera iz Srbije devedesetih. Usput, uputite se u stav Nemačkih zelenih oko bombardovanja SRJ 99, vrlo je bitan za rasplet, tek sad okačih pušku o zid.

RtoP se vraća kao norma spomenute 2005, ali tada je koncept već toliko bio zloupotrebljen za američku intervenciju u Iraku da ga ni Libija ne opravi. Dapače.

Nisu ovo lake teme da se njima čovek bavi i bez tabloidne postprodukcije u Srbiji koju je NATO 79 dana bombardovao. NATO je 95/99 bio što se mene tiče dr House. Mislim da i on u jednoj od epizoda koristi dilemu -da li bi ste pristali da vam se odseče pola prsta ako bi to nekom na drugom kraju sveta spasilo život.

Oko 500 civila (namerno sad razdvajam civile), građana Srbije je pobijeno tokom NATO bombardovanja. Pobijeno je i oko od 450, kako procenjuje FHP do duplo više kako kaže knjiga Heroji otadžbine, pripadnika OS. Među njima su i heroji sa Košara koje je neko tamo poslao da i bez obavezne obuke sprovode tuđe naume. ONI I VOJNICI IZ TOPČIDERA I LESKOVCA SU KOLATERALNA ŠTETA, NEDOSTATKA DEMOKRATSKE KONTROLE ORUŽANIH SNAGA. A i onih 500 civila ne nosi samo NATO na duši.

Logika je u tom vakumu verovatno bila daj da reagujemo tamo gde možemo i bez mandata UN, i to iskoristimo i za razne druge pobočne stvari tipa testiranje preciznosti novih navođenih raketa, da nam se ne omakne opet neka Ruanda po vrućini, ipak je ovo bliže nama, a jači smo. I to je nešto ako će da se spreči veći broj zločina, tu možemo ako negde drugo u svetu ne možemo jer isti imaju nuklearne bombe.

Da pokušam da još banalizujem- da ste znali šta se u Ruandi dešavalo da li bi ste se saglasili da neko interveniše i bez mandata SB UN i da se umesto 800 000 pobijenih broj smanji, ali bi među žrtvama intervencije bilo nevinih? Hiljade. Desetine hiljada. Da li je u redu da se bace nuklearne bombe na Nagasaki i Hirošimu da bi se zapretilo da se zlo WW2 ne ponovi, setite se Aušvica i Jasenovca? I da li je u redu da se bace baš na Japan od svih, ili geografija ima veze? To što Danica Grujičić za Černobilj nije čula druge ne sprečava sa budu obavešteniji. Kako su Japanci sebe doveli u takvu situaciju, da li su se malo kurčili i kad su bili poraženi? I najbitnije, šta su uradili pošto su bombardovani NUKLEARNIM BOMBAMA a ne municijom sa osiromašenim uranijumom? Niko ih ne sumnjiči ovih dana da čine masovne zločine protiv čovečnosti sa tendencijom genocida, eno ih u ljubavi sa Amerima. A i ne žive loše.

To su velike dileme oko ratova i oružani sukobi unutar zemlja, kad nemaš baš dobrih izbora. FW na 2020/21 i pandemiju Covid19. Komisija SZO nije se baš uverena vratila iz Kine, još ima sumnji da Kina nije na vreme prijavljivala šta se dešava. Ne bi im bila u koži ako se nešto neupitno dokaže. Rusi su nešto pre toga raskrinkani za masovan doping svojih sportista a i ljuti su Zapadnjaci na njih zbog Ukrajine i Skripala. I? Ako mene pitate, ne da je moralno nego je turbo moralno uzeti vakcine i od crnog đavola i vakcinisati nevine ljude, a posle utvrđivati ko je crni đavo i kažnjavati ga.

Viola fon Kramon, izvestilac EP za Kosovo i vrlo aktivan komentator prilika u Srbiji, inače članica gorespomenutih nemačkih Zelenih sklonih „humanitarnom intervencionizmu 99“ ne misli tako. Ona upozorava na geopolitičke implikacije politike RS oko nabavke vakcina pre svega Sputnik V, ne čak ni kineskih!

Koliko moraš biti nepripremljen da zemlji, u kojoj je stradalo 500 civila zbog filozofije od dva zla manje, zvocaš što u pandemiji u kojoj ni lik jela ni luk mirisala kupuje vakcine od koga god stigne! I to dok ti Fajnenšal Tajms in real time crta sav post Brexit -EU, zajdeno su još u NATO BTW, horor oko Astra Zeneke! I ne tu nije kraj čuđenju. Koliki moraš da si klijentelista EU fondova da na tu skandaloznu izjavu ne reaguješ. Čuj mene nepripremljen. Vrlo pripremljen u stvari. Što se mene tiče, Kramon kanselovana.

#Jelena Milić

#kolumna