AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Zaječar gde je obišao radove na infrastrukturi, najavivši da će u narednih 20 dana pokušaću da obiđe sve važne infrastrukturne radove u našoj zemlji.

Obilazak završnih radova na putu za industrijsku zonu kod Zaječara

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas završne radove na izgradnji pristupnog puta za industrijsku zonu "Zapad" kod Zaječara.

Reč je o izgradnji severne saobraćajnice za uređenje privredne zone "Zapad", a vrednost ugovorenih radova je 81,5 miliona dinara.Radovi su počeli 21. decembra prošle godine, a rok za završetak je 90 dana. Radove izvodi kompanija "Štrabag", ogranak "PZP Zaječar".

Izgradnja četiri nove saobraćajnice za potrebe budućeg industrijskog kompleksa je ukupne dužine dva kilometra.Vlada Srbije uložila je 200 miliona dinara u infrastrukturno opremanje industrijske zone Zapad, što podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže.

Tu će biti izgrađena fabrika za proizvodnju kablova Tel kabl, što je prva investicija u toj industrijskoj zoni. Takođe, irska kompanija Aptiv, jedan od svetskih lidera u proizvodnji električnih instalacija za putnička vozila, najavila je gradnju nove fabrike u Zaječaru, gde će otvoriti 2.500 radnih mesta.Inače, Zajčar je na spisku projekta "Srbija 2025" koji se rade sa kineskom kompanijom CRBC i taj grad dobiće 50 kilometara nove kanalizacione mreže.

Obilazak radova na petlji Salaš, ka Negotinu

Foto: TV Pink Printscreen

Put Zaječar- Negotin je od strateškog značaja za istok Srbije posebno jer imamo velike planove za Prahovo, da zaposlimo ljude. Kada vidite koliko para odlazi za sve, vidite koliki su novci u pitanju. Cilj nam je do kraja godine da imamo osam auto-puteva u izgradnji, istakao je Vučić.

-40,50 godina u ovim selima niko nije uradio put. Kada sneg prestane, na posao - rekao je Vučić i obećao da će sa ministrom finansija videti može li da uvaci tih 550 miliona za put Negotin-Zaječar.

Vučić je prvo obišao radove na izgradnji petlje Selačka, na deonici Vratarnica - Knjaževac, dugoj 24 kilometra

Vučić je prvo obišao radove na izgradnji petlje Selačka, na deonici Vratarnica - Knjaževac, dugoj 24 kilometra.

-U narednih 20 dana pokušaću da obiđem sve važne infrastrukturne radove jer nam je to važno zbog stope rasta a i zbog investitora - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ovaj put je važan zbog ljudi iz Beograda i Novog Sada koji dolaze - dodao je predsednik.

Sa predsednikom, u obilasku radova su i ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Tomislav Momirović, v.d. direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Radovi, prema projektu, obuhvataju rehabilitaciju i dogradnju puta kako bi se ispunili svi zahtevi za unapredenje bezbednost saobraćaja. Ranije je već urađen put od Zaječara do Vratarnice, a sada se odvijaju radovi od Vratarnice do Knjaževca.

Radove na toj deonici izvodi preduzeće Integral inženjering iz Republike Srpske.

Ugovorena vrednost radova je 12,5 miliona evra.Rok za završetak radova na delu od Vratarnice do Knjaževca je 18 meseci odnosno do 20. februara 2022.U toku su radovi na mostovima kod sela Vratarnica, mosta preko Jelašničke reke, u blizini Malog Izvora, Minićeva, Gornjeg Zunića i skretanja za Debelicu i Jakovac.

Radovi na mostovima počeli su u oktobru i biće završeni do 1. novembra. Na toj deonici ima ukupno 11 mostova. Rehabilitacija deonice će obuhvatiti sanaciju postojeće i izgradnju nove kolovozne konstrukcije u skladu sa projektom, zatim sanaciju sedam mostova, izgradnju četiri nova mosta sa prethodnim rušenjem starih, rehabilitaciju postojećih i izgradnju novih potpornih zidova i cevastih propusta.

Vlada Srbije uložila je 200 miliona dinara u infrastrukturno opremanje industrijske zone Zapad, što podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže.Tu će biti izgrađena fabrika za proizvodnju kablova Tel kabl, što je prva investicija u toj industrijskoj zoni.

Takođe, irska kompanija Aptiv, jedan od svetskih lidera u proizvodnji električnih instalacija za putnička vozila, najavila je gradnju nove fabrike u Zaječaru, gde će otvoriti 2.500 radnih mesta.Inače, Zajčar je na spisku projekta "Srbija 2025" koji se rade sa kineskom kompanijom CRBC i taj grad dobiće 50 kilometara nove kanalizacione mreže.Iz republickog bužeta izdvojena su i dva miliona evra za rekonstrukciju fabike pijaće vode u Zaječaru, a za rekonstrukciju zdravstveenog centra u tom gradu još 35 miliona evra.