AKTUELNO

Na svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, 23. juna, doći će više od deset šefova država i vlada, svi lideri regiona, mnogobrojni ministri inostranih poslova, dok će Rusija i Kina poslati specijalne izaslanike.

Naime, ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniju šalje jednog od svojih najbližih saradnika, predsednicu Gornjeg doma parlamenta Valentinu Matvijenko.

Foto: Tanjug

Ona je i stalni član Saveta bezbednosti Ruske Federacije i i slovi za treću najuticajniju političku ličnost Rusije, posle predsednika Putina i premijera Dmtrija Medvedeva. Ruski mediji je već godinama biraju za najmoćniju ženu u toj zemlji.

I predstavnici iz regiona na inaguraciji

Svoj dolazak na ceremoniju načelno su potvrdili predsednici Slovenije, Crne Gore i Hrvatske. Očekuje se dolazak i Viktora Orbana, kao i šefa makedonske države Đorđa Ivanova. Iz Sarajeva stižu članovi trojnog Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

I zvanični Peking će u Beogradu biti zastupljen u “jakom sastavu“, jer je najavljen dolazak vladine delegacije sastavljene od visokih kineskih zvaničnika.

Evropsku uniju trebalo bi da presedava komesar za proširenje Johanes Han. U Beograd stiže i austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc. Očekuje se i dolazak najviših predstavnika Rumunije, Bugarske, Grčke...

#Aleksandar Vučić

#Inauguracija

#Srbija

#predsednik

'