AKTUELNO

Redakcija "Večernjih novosti" poziva predsednika Stranke slobode i pravde da se izvini novinarima "Novosti" koje je uvredio nazivajući ih lažovima i da prestane da sebi daje za pravo da određuje ko je novinar, a ko to nije. Izvinjenje duguje i čitaocima našeg lista koji nam decenijama svakodnevno poklanjaju poverenje.

"Zini da ti kažem" - tako Đilas odgovara novinarima kada ga pitaju za njegovo poslovanje, za firme i milione koje poseduje.

Foto: Logo

Baš tako je glasio odgovor koji je još kao gradonačelnik Beograda dao novinaru "Politike" kada ga je upitao za koliko je prodao kompaniju "Dajrekt medija" izvesnom bugarskom biznismenu. U tom trenutku izgledalo je to kao obična poslovna transakcija, da bi se ispostavilo da je ova trgovina bila fiktivna - poslovna predstava prelivanja kapitala koji se ponovo vratio u Đilasovu kasu.

Foto: Google Maps

Tražimo od predsednika SSP i da prestane da vrši pritisak na medije preteći krivičnim prijavama, te da nas pusti da radimo svoj posao. Najavu krivičnih prijava protiv glavnog urednika "Novosti" Milorada Vučelića i naših novinara shvatamo upravo tako - kao pokušaj da se na novinarsko pitanje odgovori represijom, na činjenice hajkom, a na istinu - pretnjom. Ovo lice Dragana Đilasa, uostalom, novinari dobro pamte iz vremena kada je bio na čelu Grada Beograda i kada su arogancija, grubost i zastrašivanje bili manir ophođenja sa javnošću prilikom svakog sučeljavanja sa činjenicama.

Adresa za kontraargumente (ukoliko uopšte postoje), ako, po Đilasu nisu mediji, tačnije oni koje on takvima smatra, svakako jeste Uprava za sprečavanje pranja novca, koja će se baviti njegovim računima širom sveta.

I ranije se Đilas postavljao kao vrhovni medijski autoritet i razvrstavao naše kolege, vređajući iskusne profesionalce da zapravo i nisu novinari, samo zato što su njegovi milioni i firme bili tema njihovih tekstova.

Hronika Đilasovih incidenata sa novinarima nedopustivo je duga i bogata. Nije zaboravljeno da je koliko jesenas najavio tužbu protiv novinara Pinka i članova drugih redakcija koji su na televiziji govorili o njemu. Nije tada prezao ni da vređa novinare aludirajući na njihov izgled. Na konferenciji za medije komentarisao je kako novinarki Objektiva drhti glas, a novinaru Pinka nije zapamtio ime, ali jeste "da nosi helanke u TV prilozima".

U izbornoj noći 2018. godine, Đilas je zabranio ulazak na svoju konferenciju za medije predstavnicima redakcija Pink, Hepi, Studio B, "Alo", "Informer" i "Srpski telegraf". On svoj spisak nepodobnih povremeno revidira - na njemu su sada i "Novosti", a nekada je bila i "Politika".

Foto: Google Maps

Odnos predsednika SSP prema novinarima osudilo je Udruženje novinara Srbije, koje ga i ovog puta poziva da "prestane sa neprihvatljivom praksom omalovažavanja i vređanja novinara".

Nezavisno udruženje novinara Srbije, međutim, nije se oglasilo, ni sada, kao ni ranije. Udar Dragana Đilasa na novinare nije u fokusu njihovog rada. A i kako bi bio, ako se prisetimo da je 2018. godine NUNS od firme čiji je Đilas suvlasnik uzeo, za svoj Medija centar, pozajmicu od šest miliona dinara. Da je to istina potvrdio je i Slaviša Lekić, koji je u periodu posle sporne transakcije bio predsednik NUNS.

Ni pre dva dana, kada je Đilas po samo njemu znanim aršinima razvrstavao naše kolege na novinare i nenovinare, oni koji su zadovoljili njegov uslov da pitaju nisu se solidarisali sa novinarkom "Novosti", niti sa ostalim kolegama koje su ostale uskraćene za odgovor. Niko od njih za njega nije imao nijedno pitanje, a on je unapred, kao da su imali neki prećutni dogovor, saopštio da je njima - sve jasno.

Duga je istorija Đilasove, nažalost u nekim slučajevima uspešne, kontrole medija. Još pokojna Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, označila ga je kao čoveka koji je, zakupljujući medijski prostor i zauzimajući ogroman deo marketinškog tržišta, kontrolisao medije u Srbiji.

Razumemo nervozu Dragana Đilasa što "Novosti" nisu pod njegovom kontrolom i poručujemo - tako će i ostati!

Redakcija "Večernjih novosti".