AKTUELNO

Nikola Selaković, član Predsedništva SNS kritikovao je Violu fon Kramon tvrdeći da je ona danas otvoreno priznala da lobira za nezavisno Kosovo.

- Bez trunke srama ona je time i zvanično dovela u sumnju sopstvenu sposobnost da bude objektivni arbitar političkih i društvenih procesa u našoj južnoj pokrajini - ocenio je Selaković.

Fon Kramon je, dodao je Selaković, kao izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo, ovime priznala da je u direktnom sukobu interesa, budući da Evropska unija ima statusno neutralnu poziciju kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini, a s obzirom da pet zemalja članica ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Prištine.

I ne samo da je pozicija „prokosovskog“ lobiste diskvalifikuje kao izvestioca o prilikama na Kosovu i Metohiji, već je najdirektnije stavlja u poziciju antisrpskog lobiste, što se uostalom i jasno vidi u njenim sve češćim osvrtima na političke prilike u Beogradu, tvrdi Selaković.

Kaže i da njena ostrašćenost u napadima na državotvornu politiku Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića može da se poredi samo sa njenim fanatizmom u borbi za nezavisnost Kosova.

- I to je logično, ali je i politički i moralno problematično - napominje Selaković.

Objašnjava da kada jedna evropska poslanica javno govori o svojoj pristrasnosti, ona time sama sebe moralno i profesionalno diskredituje, ali ona time kompromituje i važnu instituciju iza čijeg imena se krije.

Poručuje na kraju da Srbija ostaje dosledno opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji, ali da je istovremeno s pravom zabrinuta za budućnost evropskih institucija ukoliko su one spremne da tolerišu "devijantne političke pojave kakva je Viola fon Kramon".

Fon Kramon je danas izjavila da ne zna kako bi moglo da izgleda kompromisno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine kada velika većina država EU, ali i SAD međusobno priznanje Srbije i Kosova smatraju jedinim rešenjem.

#Nikola Selaković