AKTUELNO

Juče se navršilo 17 godina od „martovskog pogroma“ tokom kog su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u drugim delovima Kosova i Metohije, organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, izjavio je za TV Vesti da je Martovski pogrom mogao da se predvidi, budući da su na njega ukazivali mnogobrojni događaji.

Foto: TV Vesti

- 17. martu prethodili su pokušaji demonstracija i upada Albanaca na sever KiM, što su organizovali pripadnici tzv. Udruženja veterana OVK. Ovom prilikom, 15. marta, ubijen je srpski mladić (17). Dakle, nekoliko događaja, plus demonstracije u južnoj Mitrovici jasno su pokazivali da se nešto priprema – kaže Drecun.

Ističe i da su obaveštajni podaci na stolu šefa UNMIK-a ukazivali su da Albanci spremaju masovno nasilje, ali to nije bilo dovoljno za reakciju međunarodnih snaga na KiM.

Foto: TV Vesti

- Ovo ukazuje da je postojala, ako ništa, prećutna podrška za pogrom od strane nekih zapadnih zemalja, a pogrom je imao politički cilj da smanji broj Srba na KiM, teritoriju na kojoj se Srbi nalaze, ali i cilj da se nametne teza „status pa standard“ – kaže Drecun i dodaje:

Plan za martovski pogrom napravljen je prethodne godine, a Albanci su hteli da pokažu da su za dobijanje nezavisnosti Kosova spremni da upotrebe i silu, i to ne samo prema Srbima, već i prema pripadnicima međunarodnih misija.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Milovan Drecun