AKTUELNO

Dragan Đilas uhvaćen je u laži da nema račune na Mauricijusu, a sve detalje večeras su imali priliku da saznaju gledaoci TV Pink i kanala Vesti u okviru "Vanrednih vesti".

Firme Dragana Đilasa pre njegovog dolaska na vlast imale su prihod od svega 75.000evra, on je za osam godina uvećan 1000 puta. Logično je da je po silasku savlasti učinio sve da taj novac sačuva, a negovo poreklo sakrije. 

Otkriće da ima račune u poreskom raniju kakav je Mauricijus, kao i u Švajcarskoj Đilasje negirao. Dragan Đilas je uhvaćen u laži da nema račune na Mauricijusu.

"Večernje novosti" imale su uvid u dokumenataciju koja nedvosmisleno pokazuje da Dragan Đilas na Mauricijusu ima firmu Askanijus LTD, da dva računa, na kojima je on ovlašećn za raspoganje novcem.

Na jednom računu ima 5.730.000 evra.

Foto: TV Pink Printscreen

Istraživanja "Večernjih novosti" ukazuju i da Dragan Đilas u Švajcarskoj ima pet računa.

Foto: TV Pink Printscreen

Radovanović: Đilasovo negiranje ukazuje da nameru da se prikriju računi

Željko Radovanović iz Uprave za sprečavanje pranja novca smatra da nema ekonomske opravdanosti da neko fizičko lice iz Srbije ima račun na Mauricijusu. - Imajući u vidu nedvosmisleno negiranje Đilasa da ima račune u toj zemlji, pokazuje nameru da to prikrije – naveo je Radovanović i dodao da su se stekli uslovi za ozbiljnu istragu i aktivno učešće Tužilaštva u slučaju. Uprava za sprečavanje pranja novca, bi svakako dala doprinos u celoj toj stvari.

Foto: TV Pink Printscreen

Osim što je uhvaćen u laži da nema račune na Mauricijusu, njegova firma Askanijus bila je značajan deo malverzacija oko prodaje i preprodaje Dajretk medije.

Ta firma je do 2014. godine bila u vlasništvu Đilasa, da bi u aprilu iste godine bila fiktivno prodata holandskoj firmi CEE Media, bugarskog biznismena Krsimira Gergova. U ovoj transakciji pojavljuje se i Dragan Šolak, vlasnik Junajted grupe koji je Gergovu pozajmio 17,7 miliona evra za navodnu kupovinu. Bugarski biznismen već u avgustu 2015. godine bez naknade prenosi vlasništvo firmim Askanijus, a 2018. godine Dajrekt mediju za 52 miliona evra kupuje Dragan Šolak.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika za digitalna izdanja Večernjih novosti Andrijana Nešić rekla je za "Vanredne vesti" da je ovaj list do dokaza došao istraživačkim novinarstvom.

Foto: TV Pink Printscreen

Ni mi prvenstveno nismo mogli da shvatimo šta se sve krije iza tih računa. Objavili smo svaki dokaz. Sve je javno iz razloga što je u pitanju neko ko je bio na javnim funkcijama. Smatramo da neko ko je bio na javnim funkcijama, treba da objasni zašto se u javnosti inosi nešto što je opozit

Ona je pokazala dokumenta sa Mauricijusa iz Dojče banke, gde piše ime Dragana Đilasa i njegove firme.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

U tom dokumentu su iznete čak i sume. Tu je i dokument o bankovnom računu u Švajcarskoj koji se vodi na ime brata Dragana Đilasa, odnosno njihove kompanije - navela je Nešić.

Nešić je govoreći o računu na Mauricijusu, navela da je 12. decembra 2020. bilo preko pet miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali kaže za TV Pink i TV Vesti da je šokiran, prvo iznosom novca koji se pominje, a to su milioni evra.

Foto: TV Pink Printscreen

Šokiran sam celom tom strukturom. Vraćajući film u nazad. Vučić je jasno upozorio Dragana Đilasa da ne kaže da nema račun. Upravo se to dogodilo. Na dva računa na Mauricijusu je korisnik tih računa Dragan Đilas, drugi u Švajcarskoj - naveo je Mali.
To je dokaz da laže i obmanjuje građane Srbije već danima u nazad. Ima posla i za Upravu za sprečavanje pranjana novca, Tužilaštvo... - naveo je Mali.

On je podvukao da je reč o ogromnom novcu.

Ovo je novac koji je on zaradio, opljačkao dok je bio na vlasti u Beogradu. To je novac sakriven od poreskih organa. Ovde i te kako ima posla za nadležne organe. Oni moraju da vide kako je neko došao do ovolikog novca, i to dok je bio na vlasti, i koje je njegovo poreklo - istakao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Mali je napomenuo da je interesantna je veza između Dragana Đilasa i Dragana Šolaka

Podsetio je da je 2014. godine mesec dana pre nego što je prestao da bude predsednik DS Dajretk mediju prodao nekom Bugarinu, a novac je obezbednio Šolak.

Istu tu kompanije je taj Bugarin preneo na kompaniju Askanijus, čiji je korisnik računa na Mauricijusu Dragan Đilas - dodao je Mali.