AKTUELNO

Ove nedelje navršava se 10 godina otkako je otpočeo dijalog Beograda i Prištine, a obeležii su ga usponi i padovi, ali je i dalje aktuenlna tema u svetu i kod nas.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je i dalje ZSO glavno pitanje koje čeka prištinski odgovor i reakciju.

-Uvek je vreme da se postigne neki dogovor gde se smanjuju tenzije. Ovo treba rešavati na miran način, ali od 2017. godine postoji hroničan zasoj u daljem dijalogu, a razlog tome su Zajednice srpkih opština koje se podrazumevaju Briselskim sporazumom – kaže Drecun, ističući da pored želje Beogarda da se pregogovori nastave, da za sada to nema optimističnu notu.

-Ne može samo jedna strana da bude na dobitku i da se to shvata kao rešenje – smatra Drecun i dodaje da je dosta toga dogovoreno ali je jako malo realizovano.

Kaže da i Brisel i Vašingron imaju za cilj da se nastave pregovori, ali smatra da još uvek nema prostora bilo kakvom kompromisu. Drecun kaže da bez glavne teme, a to je ZSO, nije moguće nastaviti bilo kakav razgovor.

Novinar Idro Seferi kaže da je važno da dijalog postoji da su ga svesne obe strane.

-Pregovore vidim kao nešto pozitivno. U početku je bilo nekih tehničkim probleima, na primer Srbija nije želela ni da priča o statusu, a sada je spremna da priča o tome. Takođe, ne postoje incidenti i podrazumeva se da su pregovori izvesni – kaže Seferi.

Kako kaže, građanima na KiM dijalog nije prioritet u ovom trenutku već ih intresuje samo život u normalnim uslovima.

-Njima je najvažnije da imaju dobar život, a ne sam dijalog koji inače jako dugo postoji i čini mi se da je to isto i kod Albanaca i Srba – smatra Seferi.

#Dijalog